Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

ANRC supune consultarii publice proiectul de decizie privind adoptarea Planului de management al spectrului de frecventaal buclei locale si subbuclei locale

12.04.2005  

 

Marti, 12 aprilie 2005, ANRC a supus consultarii publice pe pagina sa de Internet proiectul de decizie a presedintelui ANRC privind adoptarea Planului de management al spectrului de frecventa al buclei locale si subbuclei locale.

 

Proiectul de decizie urmareste extinderea furnizarii de servicii de comunicatii în banda larga prin utilizarea perechilor de fire metalice torsadate (bucla locala) din reteaua Romtelecom. Astfel, pe infrastructura existenta (reteaua Romtelecom) operatorii de servicii de comunicatii electronice vor putea furniza servicii integrate (voce, date, imagini) similare cu cele furnizate prin intermediul retelelor CATV (cu modemuri de cablu).

 

Masurile tehnice impuse prin Planul de management presupun limitarea riscului perturbatiilor si asigurarea compatibilitatii spectrale pentru serviciile si tehnologiile care utilizeaza perechi de fire metalice torsadate din acelasi cablu. Prin urmare, planul de management limiteaza perturbatiile si asigura, teoretic, un grad de umplere a cablurilor de 100%.

 

Dupa adoptarea proiectului de decizie, S.C. Romtelecom S.A., desemnat ca furnizor cu putere semnificativa pe piata furnizarii accesului neconditionat, total sau partajat, la bucla locala constituita dintr-o pereche de fire metalice torsadate, va avea obligatia sa includa Planul de management al spectrului de frecventa al buclei locale si subbuclei locale în oferta de referinta pentru accesul neconditionat la bucla locala.

 

Planul de management al spectrului de frecventa al buclei locale si subbuclei locale a fost elaborat cu sprijinul unui grup de lucru coordonat de ANRC si format din reprezentanti ai furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si ai furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, reprezentanti ai producatorilor de echipamente de comunicatii electronice si reprezentanti ai unor institutii cu atributii în domeniul comunicatiilor electronice.

 

La sfârsitul anului 2004 numarul conexiunilor în banda larga din România se ridica la 382.783, în ultimele 6 luni ale anului trecut numarul acestora crescând cu 54,85%.

 

Proiectul de decizie al Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si recomandari pâna la 12 mai 2005. Observatiile si recomandarile pot fi expediate pe adresa sediului central al ANRC: B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, sau pot fi depuse direct la registratura ANRC precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Totodata, observatiile pot fi transmise prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrc.ro.

Â