ANCOM consulta masurile de reglementare a pietelor de gros corespunzatoare serviciilor de linii închiriate – segmente terminale
02.09.2010
“Supunem consultarii publice masurile de reglementare a pietelor corespunzatoare serviciilor de linii închiriate – segmente terminale. Fata de anul 2003 cand s-au emis primele reglementari, noutatea consta în identificarea a doua piete distincte: piata serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de pâna la si inclusiv 2 Mbps si piata serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2Mbps si în luarea de masuri specifice pe fiecare dintre aceste doua piete”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Serviciul de linii închiriate – segmente terminale a fost definit ca segmentul de linie închiriata - circuit total delimitat de un punct de interconectare pentru linii închiriate si un punct terminal al retelei situat în interiorul aceluiasi judet cu punctul de interconectare. Folosirea unui serviciu de linii închiriate este oportuna atunci când un utilizator doreste sa realizeze legatura între doua puncte de prezenta între care exista un flux permanent de comunicatii. Pentru utilizatorii finali, o mai mare relevanta o prezinta nivelul de garantie oferit în ceea ce priveste disponibilitatea, performanta si securitatea retelei.
Având în vedere cota de piata ridicata de peste 60% în functie de numarul de circuite si de aproximativ 70% în functie de venituri detinuta de Romtelecom pe piata relevanta a serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de pâna la si inclusiv 2 Mbps, barierele existente la intrarea pe aceasta piata, lipsa concurentei potentiale precum si lipsa puterii de contracarare din partea cumparatorilor pentru a putea determina constrângeri concurentiale asupra Romtelecom, ANCOM considera ca Romtelecom detine putere semnificativa pe aceasta piata si propune impunerea în sarcina acestuia a urmatoarelor obligatii:
- obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate;
- obligatia de transparenta;
- obligatia de nediscriminare;
- obligatia de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în functie de costuri, pe baza modelului de tip „bottom-up” de calculatie a costurilor medii incrementale pe termen lung asociate retelei de acces operate de Romtelecom, dezvoltat de ANCOM;
- obligatia de evidenta contabila separata.
Analiza efectuata de ANCOM pe piata serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps a aratat ca, desi exista anumite bariere la intrarea pe piata, este putin probabil ca acestea sa fie foarte ridicate astfel încât intrarea pe piata sa fie împiedicata sau îngreunata. Totodata, dintr-o perspectiva dinamica, piata serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps tinde catre concurenta efectiva, iar orice problema concurentiala poate fi remediata de catre Consiliul Concurentei, care va putea stabili daca anumite practici constituie sau nu un abuz de pozitie dominanta conform dreptului concurentei.
Întrucât pe piata serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps niciun operator nu detine putere semnificativa, ANCOM propune retragerea tuturor obligatiilor impuse Romtelecom în anul 2003, imediat dupa intrarea în vigoare a masurilor supuse consultarii publice.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 04.10.2010, pe adresa sediului central ANCOM - Str. Delea Noua 2,