Implementarea Serviciului Universal în România va fi revizuita pe parcursul anului 2010
08.12.2009
ANCOM a anuntat astazi în cadrul unei conferinte pe teme de serviciu universal, finalizarea primei etape din activitatea de implementare a noii strategii pentru Serviciul Universal. Serviciul universal reprezinta un set minim de servicii de comunicatii electronice disponibile, la cerere, pentru toti utilizatorii finali la un pret acceptabil si la o calitate determinata, independent de situarea lor geografica într-un stat membru al Uniunii Europene. Serviciul universal este un drept al tuturor cetatenilor Uniunii Europene si acolo unde accesul la setul minim de servicii de comunicatii nu este asigurat prin mecanismele pietei este necesara interventia statului.
Prima etapa de implementare a noii strategii pentru Serviciul Universal a fost realizarea unui studiu pentru identificarea acelor localitati în care este necesara realizarea de retele de comunicatii electronice. Bogdan Dospinescu, Sef Serviciu Reglementari Tarifare si Serviciu Universal în ANCOM, a aratat ca „studiul releva faptul ca se înregistreaza înca discrepan?e mari între mediul rural ?i cel urban în ceea ce prive?te penetrarea retelelor de comunicatii. De exemplu, aproximativ 80% din numarul total de abonati la serviciile de telefonie fixa este reprezentat de abonatii din mediul urban”.
Conform acestui studiu, în România exista în prezent doua sate care nu beneficiaza de niciun fel de acoperire cu servicii de telefonie (acestea având în total 140 de locuitori în 45 de gospodarii), aproape 100% din totalul populatiei si al gospodariilor din România fiind acoperite cu servicii de telefonie mobila. În ceea ce priveste telefonia fixa, conform datelor studiului, populatia din localitatile fara niciun fel de linii de acces la puncte fixe reprezinta circa 3,35% din totalul populatiei tarii si locuieste în 2.710 localitati rurale.
Studiul efectuat de ANCOM arata ca furnizorii de telefonie mobila constituie o alternativa la furnizarea obligatiilor de serviciu universal, dar luând în considerare prevederile noului cadru de reglementare, care permite introducerea internetului în banda larga în sfera serviciului universal, acoperirea cu tehnologia GSM nu mai este suficienta, fiind necesara extinderea retelelor broadband pentru îndeplinirea conditiilor de furnizare a accesului la o re?ea de telefonie, la un punct fix.
Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, prezent la eveniment, a aratat ca „pornind de la concluziile studiului, ANCOM va demara pe parcursul anului viitor o serie de consultari publice cu privire la metodele cele mai potrivite pentru a implementa Serviciul Universal si a asigura servicii de telefonie si acces la internet tuturor cetatenilor tarii”. Pentru ca noua directiva europeana pentru serviciul universal, care a fost adoptata si va intra în vigoare în curând, acorda flexibilitate statelor membre în ceea ce priveste definirea accesului functional la internet, ANCOM va trebui, pe baza acestor consultari, sa stabileasca largimea de banda care permite accesul functional la internet, în conformitate cu necesitatile nationale si specificul continutului dosponibil în prezent pe internet.
Dupa ce se vor clarifica aspectele tehnice si se vor modifica deciziile ANCOM referitoare la serviciul universal, Autoritatea va trece la desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal care sa furnizeze o conexiune capabila sa suporte furnizarea de servicii de telefonie (incl. apeluri de urgenta) si de servicii broadband (de ex. pâna la 1Mbps), luând în considerare principiile eficientei, non-discriminarii, neutralitatii tehnologice si minimei distorsiuni a pietei.