Operatori radio
  Â
INFORMARE cu privire la prelungirea certificatului operator în serviciul mobil terestru
!!! Vă informăm că, prin dispozițiile Art. 2 pct. 60 și 61 din Legea nr. 198/2022, a fost abrogat Art. 33 alin. (2) și modificat art. 33 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 care instituia obligația operării stațiilor de radiocomunicații în serviciul mobil terestru numai de către persoane care dețin nivelul de cunoștințe necesar operării respectivelor stații, ca urmare a certificării acestora de către ANCOM. Prin urmare, ca efect al modificării legii, ANCOM nu va mai organiza noi sesiuni de examinare pentru obținerea certificatului de operator în serviciul mobil terestru și nici nu va mai prelungi certificatele de operator existente în serviciul mobil terestru.
Â
Analizând prevederile Art. 5 alin. (3) și (4) din Decizia nr. 543/2017 prin care titularul licenței de utilizare a frecvențelor radio este obligat să desemneze, prin decizie scrisă, o persoană responsabilă cu radiocomunicațiile ce deține un certificat de operator corespunzător serviciului de radiocomunicații în care acesta operează, ținând cont de modificările Ordonanței de Urgență 111/2011 precizate mai sus, se constată că prevederile Art. 5 din Decizia nr. 543/2017 au devenit caduce. Ca atare, ANCOM va modifica Decizia nr. 543/2017 în concordanță cu modificările legislației primare. !!!
În activitatea de certificare a personalului operator al statiilor de radiocomunicatii, ANCOM emite toate tipurile de certificate pentru radiocomunicatii civile care functioneaza în benzi de frecvente radio cu statut neguvernamental sau partajat, atribuite potrivit Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente (TNABF) serviciilor mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, serviciile mobil maritim si mobil maritim prin satelit, serviciul radiotelefonic pe caile de navigatie interioara si serviciul mobil terestru, pentru operarea statiilor de radiocomunicatii, si anume:
- radiocomunicatii în serviciile mobil maritim si mobil maritim prin satelit;
- radiocomunicatii în serviciile mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit;
- radiocomunicatii în serviciile mobil terestru;
- radiocomunicatii în serviciul radiotelefonic pe caile de navigatie interioara;
- armonizeaza, cu statut permanent, legislatia nationala în domeniu cu prevederile internationale în vederea asigurarii compatibilitatii operationale si legale a statiilor din serviciile mai sus mentionate de pe teritoriul României, în directa relationare cu statii amplasate pe teritoriile altor state;
- reglementeaza activitatea serviciilor mai sus mentionate la nivel national.
ÃŽn acest domeniu, ANCOM:
- asigura existenta competentei profesionale a personalului ce opereaza retele si statii de radiocomunicatii în serviciile mai sus mentionate;
- asigura recunoasterea si echivalarea pregatirii personalului ce opereaza retele si statii de radiocomunicatii din benzile de frecvente atribuite conform TNABF serviciilor mai sus mentionate, provenind din alte state.
Materiale cu caracter informativ
Reglementări privind operarea stațiilor de radiocomunicații
- Stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul operării staţiilor de radiocomunicaţii - 58Kb
Reglementări internaţionale
- Decizia CEPT ERC (99) 01 - 255480Kb
- Raportul CEPT ERC 024 - 376681Kb
- Recomandarea CEPT ERC 31-04 E - 68144Kb
- Recomandarea CEPT ERC 31-05 E - 66489Kb
- Rezoluţia UIT nr. 343 (WRC-97) - 26209Kb
Programe de examinare
- Programe de examinare pentru servicii maritime la bordul navelor - operator radioelectronist - 371712Kb
Obținere certificate, prelungire valabilitate certificate
- Cerere examinare operatori radio pentru obținere certificat în serviciile aeronautice și navale - 22Kb
- Cerere pentru prelungirea valabilităţii certificatului în serviciile aeronautice și navale - 22Kb
Alte formulare referitoare la certificate
Cererea completată și semnată olograf de titularul certificatului (însoțită de copii ale documentelor relevante menționate în formularul respectiv) se transmite în original la sediul central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București, România, cod poștal 030925). Altfel spus, documentele sunt aduse personal (ori printr-un reprezentant) sau, alternativ, sunt trimise printr-un serviciu poștal.
Important: certificatul de operator radio in original trebuie trimis la ANCOM împreună cu cererea.  În caz contrar, solicitarea nu va fi procesată.
Totodată, este posibilă transmiterea cererii în original cu semnătură electronică, ca înscris în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat digital calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul semnării și care a fost generată cu ajutorul unui dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice (QSCD) securizat. Cererea se trimite printr-un singur mesaj de poștă electronică (în care veți include și copii ale documentelor relevante) ce va fi trimis la adresa de e-mail ancom@ancom.ro (cu copie la adresa srs@ancom.ro).
Important: chiar și în cazul semnării electronice a documentelor și trimiterii acestora pe e-mail, aveți în continuare obligația de a trimite la ANCOM certificatul de operator radio in original. În caz contrar, solicitarea nu va fi procesată.
Â
Cererea și declarația completate și semnate olograf de titularul certificatului (însoțite de copia CI a acestuia) se transmit în original la sediul central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București, România, cod poștal 030925). Altfel spus, documentele sunt aduse personal (ori printr-un reprezentant) sau, alternativ, sunt trimise printr-un serviciu poștal.
Totodată, este posibilă transmiterea celor două documente în original cu semnătură electronică, ca înscrisuri în formă electronică, cărora li s-a încorporat, atașat sau li s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat digital calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul semnării și care a fost generată cu ajutorul unui dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice (QSCD) securizat. Cele două documente se trimit printr-un singur mesaj de poștă electronică (în care veți include și copia CI) ce va fi trimis la adresa de e-mail ancom@ancom.ro (cu copie la adresa srs@ancom.ro).
Alte tipuri de formulare pentru persoane fizice
- Cerere de acordare identitate maritimă de tip MMSI pentru stație radio portabilă emisie-recepție, proprietate personală, funcționând în banda VHF maritimă, cu funcție DSC și receptor GNSS integrat - 29Kb
- Declarație pe proprie răspundere - identitate maritimă MMSI, stație VHF maritimă, proprietate personală - 23Kb
Cererea și declarația completate și semnate olograf de titularul certificatului (însoțite de copii ale documentelor relevante menționate în formularul respectiv) se transmit în original la sediul central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București, România, cod postal 030925). Altfel spus, documentele sunt aduse personal (ori printr-un reprezentant) sau, alternativ, sunt trimise printr-un serviciu poștal.
Totodată, este posibilă transmiterea celor două documente în original cu semnătură electronică, ca înscrisuri în formă electronică, cărora li s-a încorporat, atașat sau li s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat digital calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul semnării și care a fost generată cu ajutorul unui dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice (QSCD) securizat. Cele două documente se trimit printr-un singur mesaj de poștă electronică (în care veți include și copii ale documentelor relevante) ce va fi trimis la adresa de e-mail ancom@ancom.ro (cu copie la adresa srs@ancom.ro).
Pentru alte detalii, ne puteţi contacta la adresa de email srs@ancom.ro sau la numarul de fax: 0372845724.