Cadrul legal de soluționare a plângerilor cu privire la campania electorală desfășurată online (inclusiv prin intermediul marilor platforme online)
ANCOM este coordonator al serviciilor digitale, fiind responsabilă de supravegherea aplicării Regulamentului privind serviciile digitale în România. Rolul coordonatorului serviciilor digitale din orice stat membru al Uniunii Europene este definit în contextul ecosistemului mai larg care privește integritatea proceselor electorale, cu trimitere la obligațiile ce revin platformelor online în contextul Regulamentului privind serviciile digitale.
Regulamentul nu se pronunță cu privire la legalitatea sau veridicitatea conținutului, ci creează mecanisme de diligență pentru ca platformele să protejeze drepturile fundamentale. Astfel, Regulamentul nu urmărește să se ajungă la moderarea excesivă a conținutului din mediul online, ci are în vedere ca platformele să gestioneze conținutul utilizatorilor în mod diligent, consecvent, transparent și conform legii, în special respectând dreptul fundamental la libertatea de exprimare și informare.
Pentru a proteja libertatea de exprimare, Regulamentul obligă platformele să:
- explice clar în termenii și condițiile lor cum moderează conținutul și să aplice aceste reguli în mod consecvent și echitabil;
- ofere utilizatorilor expuneri detaliate cu privire la motivele pentru care conținutul sau contul lor a fost restricționat sau eliminat;
- creeze sisteme interne de soluționare a plângerilor, care permit utilizatorilor să conteste deciziile de moderare direct la furnizorul platformei.
În calitate de coordonator, ANCOM verifică modul în care furnizorii de servicii intermediare, stabiliți sau care au reprezentantul legal desemnat pe teritoriul României, respectă obligațiile ce le revin conform Regulamentului privind serviciile digitale.
Trebuie înțeles că rolul ANCOM nu presupune, în niciun fel, moderarea de conținut. Aceasta este și rațiunea pentru care plângerile referitoare la conținutul ilegal nu sunt soluționate de către ANCOM, ci de către autoritățile relevante, adică acele autorități care au atribuții de supraveghere și control pe un anumit domeniu. Instituțiile sau autoritățile publice ce dețin atribuții cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate în mediul offline au competențe și în mediul online, conform Regulamentului privind serviciile digitale.
Biroul Electoral Central (BEC) are atribuții pe soluționarea plângerilor în procesul electoral conform OUG. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025.
Biroul Electoral Central, birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, constituite la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, au calitatea de autorități relevante, în sensul art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/2024 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2022/2.065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale), precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 365/2002 privind comerțul electronic.
La alegerile pentru Președintele României din anul 2025, soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari, în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, inclusiv a celor formulate în preziua și ziua votării, este de competența exclusivă a BEC, prin derogare de la prevederile art. 42 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Deciziile BEC prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online, reprezintă ordine de a acÈ›iona împotriva conÈ›inutului ilegal în sensul art. 9 din Regulamentul (UE) 2022/2065. Acestea trebuie să conÈ›ină elementele prevăzute la art. 9 alin. (2) lit. a) din Regulamentul (UE) 2022/2.065 È™i sunt executorii.Â
Deciziile BEC se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari, în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, sub sancÈ›iunea plății unei amenzi cuprinse între 1% È™i 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză.Â
Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel București, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.
