ANCOM la întâlnirea organizată de AEP cu personalul de campanie al candidaților la alegerile prezidențiale
01.04.2025
ANCOM a participat astăzi la o întâlnire organizată de Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central cu echipele de campanie ale candidaților la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 pentru a-i informa pe aceștia cu privire la conceptele și mecanismele introduse prin Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) și la rolul ANCOM în calitate de coordonator național al serviciilor digitale. Regulamentul privind serviciile digitale promovează transparența, responsabilitatea și corectitudinea în moderarea conținutului online, cu scopul de a crea un mediu online sigur și deschis.
Această întâlnire face parte dintr-o serie de reuniuni dedicate pregătirii, informării și coordonării eficiente a tuturor actorilor implicați în procesul electoral (instituții publice, actori politici, societate civilă, marile platforme online) astfel încât alegerile prezidențiale din anul 2025 să se desfășoare în bune condiții. La întâlnire a participat, în calitate de observator, reprezentantul DSA al Comisiei Europene.
La alegerile prezidențiale din luna mai 2025, ANCOM, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Național al Audiovizualului, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Ministerul Afacerilor Externe, va face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții ANCOM au reiterat importanța a trei documente care trebuie să ghideze platformele online în privința proceselor electorale. Aceste documente trebuie să fie cunoscute de toți participanții ce dețin roluri diferite în context electoral:
- Orientările Comisiei Europene către furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale;
- Codul de bune practici pentru combaterea dezinformării, consolidat în anul 2022 (Comisia Europeană a aprobat integrarea Codului voluntar de bune practici privind dezinformarea drept Cod de conduită în cadrul Regulamentului privind serviciile digitale)
- Codul de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online+.
Comisia Europeană supraveghează în exclusivitate obligația platformelor online foarte mari de a identifica, analiza și implementa măsuri de atenuare a riscurilor sistemice asociate serviciilor lor, inclusiv cele legate de dezinformare, siguranța publică și impactul asupra drepturilor fundamentale.
Regulamentul privind serviciile digitale Â
Regulamentul privind serviciile digitale nu împuternicește coordonatorii serviciilor digitale să se pronunțe cu privire la legalitatea sau veridicitatea conținutului online, ci creează mecanisme de diligență pentru ca platformele online să protejeze drepturile fundamentale. Astfel, Regulamentul privind serviciile digitale nu urmărește să se ajungă la moderarea excesivă a conținutului din mediul online, ci are în vedere ca platformele online să gestioneze conținutul utilizatorilor în mod diligent, consecvent, transparent și conform legii, în special respectând dreptul fundamental la libertatea de exprimare și informare.
Pentru a proteja libertatea de exprimare, Regulamentul privind serviciile digitale obligă platformele online să:
- explice clar în termenii și condițiile lor cum moderează conținutul și să aplice aceste reguli în mod consecvent și echitabil;
- ofere utilizatorilor expuneri detaliate cu privire la motivele pentru care conținutul sau contul lor a fost restricționat sau eliminat;
- creeze sisteme interne de soluționare a plângerilor, care permit utilizatorilor să conteste deciziile de moderare direct la furnizorul platformei online.
ANCOM este coordonator național al serviciilor digitale, fiind responsabilă de supravegherea aplicării Regulamentului privind serviciile digitale în România.
