ANCOM lansează invitaţia de participare la licitaţia de spectru
02.07.2012
Astăzi, 2 iulie 2012, ANCOM a publicat anunţul oficial privind organizarea şi punerea în vânzare a caietului de sarcini pentru procedura de selecţie competitivă în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile în perioada 2013-2029.
Persoanele interesate să participe la licitaţie îşi pot depune candidatura şi garanţia de participare până la 13 august 2012. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 20 august 2012 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitaţie va fi deschisă, ascendentă, multi-benzi şi multi-runde, iar durata sa depinde de numărul de runde de licitare. ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii octombrie.
Dosarul de candidatură trebuie să conţină documente de prezentare a situaţiei candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligaţiilor faţă de bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, dar şi faptul că respectivul candidat întruneşte condiţiile de participare: să poată dovedi o cifră de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, să nu fie în stare de insolvenţă ori lichidare, afacerile să nu îi fie administrate de un judecător-sindic, activităţile sale comerciale să nu fie suspendate, să nu facă parte din grupul altui candidat ş.a. Dosarul de candidatură va conţine şi oferta iniţială care va indica numărul de blocuri pe care candidatul doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.
În cadrul licitaţiei vor fi acordate două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone.
ANCOM a detaliat în caietul de sarcini cerinţele minime de acoperire care variază în funcţie de benzile câştigate, de existenţa anterioară pe piaţa din România şi de acordarea accesului operatorilor mobili virtuali în propriile reţele. De asemenea, ANCOM a impus cerinţe minime de acoperire diferite în funcţie de serviciile de voce şi internet ce urmează a fi oferite prin intermediul spectrului câştigat, precum şi obligaţii temporare de roaming naţional în reţelele de tip GSM şi IMT-2000/UMTS existente, în favoarea furnizorilor de reţele a căror acoperire a depăşit 30% din populaţie. Pentru a încuraja apariţia operatorilor mobili virtuali, ANCOM a prevăzut stimulente pentru ofertanţii care vor permite accesul acestora în reţelele proprii, precum diminuarea valorii scrisorii de garanţie şi acordarea unor termene mai generoase pentru îndeplinirea obligaţiilor de acoperire.
Caietul de sarcini poate fi achiziţionat începând de astăzi, 2 iulie 2012, în fiecare zi, de luni până joi între orele 09.00 - 16.00 şi vineri între orele 09.00 - 14.00, de la sediul ANCOM din Bucureşti, Sector 3, Str. Delea Nouă nr.2, sau, la solicitarea persoanelor interesate, transmis în format material sau electronic, pe baza prezentării de către persoana interesată a documentului justificativ prin care să se confirme plata unei sume nerambursabile de 4500 lei, reprezentând contravaloarea caietului de sarcini, în original, şi a împuternicirii persoanei delegate să ridice caietul de sarcini. La licitaţie vor fi acceptate doar oferte de la cei care au cumparat caietul de sarcini.
Termenul limită de depunere a dosarului de candidatură şi a ofertei iniţiale este 13 august 2012, ora 17:00.
Anunţul de participare şi documentaţia pentru organizarea procedurii de selecţie competitivă în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz pot fi accesate aici.
ANCOM a amendat Romtelecom cu 200.000 de lei
04.07.2012
ANCOM a amendat compania S.C. ROMTELECOM S.A.cu suma de 200.000 lei pentru că nu a respectat în totalitate obligaţiile prevăzute în licenţa de comunicaţii mobile pentru benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz. Conform obligaţiilor asumate de operator, până la încheierea primei faze acesta ar fi trebuit să instaleze şi să opereze 1.242 de staţii de bază, însă în urma controalelor ANCOM s-a constatat că doar 788 dintre acestea sunt instalate.
Romtelecom a obţinut această licenţă în anul 2008, pentru o perioadă de 10 ani, în urma unei licitaţii publice deschise de tip comparativ - procedură în care ofertanţii sunt evaluaţi în funcţie de dosar şi oferta tehnică. Romtelecom a câştigat această licenţă ca urmare a obţinerii celui mai bun punctaj, în urma evaluării unor criterii precum capacitatea financiară, fezabilitatea comercială, specializarea, experienţa şi, nu în ultimul rând, fezabilitatea tehnică şi acoperirea asumată. Taxa de licenţă achitată de operator către bugetul de stat a fost de un milion de euro. Licenţa este valabilă până la data de 23 septembrie 2018.
În urma acţiunilor de control demarate de ANCOM, s-a constat faptul că operatorul nu şi-a respectat angajamentul asumat la obţinerea licenţei.
Conform licenţei, până la data de 31 decembrie 2013, reţeaua de comunicaţii mobile în bandă largă dezvoltată de Romtelecom în benzile de frecvenţe de 410-415/420-425 MHz trebuie să fie compusă din 1.292 de staţii de bază, aşa cum sunt acestea definite de „Radio Regulations”, documentul oficial al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.
„ANCOM trebuie să se asigure că spectrul de frecvenţe radio, o resursă limitată a statului român, este utilizat cu maximă eficienţă. Licenţele de utilizare a frecvenţelor radio se acordă în anumite condiţii tocmai pentru ca atât operatorii, cât şi utilizatorii să obţină maximum de beneficii prin exploatarea acestora. De aceea, monitorizarea modului în care operatorul remediază neregulile constatate şi modul în care îşi respectă restul obligaţiilor asumate va rămâne o prioritate a Autorităţii şi în perioada următoare”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.