„Banda civica” este banda de frecvente cuprinsa între 26,960 – 27,410 MHz, pentru a carei utilizare nu este necesara obtinerea unei licente de utilizare a frecventelor radio.
Banda de frecvente exclude canalele având frecventele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz si 27,195 MHz, iar parametrii tehnici de functionare au fost stabiliti de ANCOM prin Decizia 311/2016 privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere, cu modificarile și completarile ulterioare.
Comunicarea în banda civica este accesibila publicului larg pentru comunicatii pe distante scurte si ofera o gama larga de posibilitati de utilizare (agrement, informare, siguranta etc.). Cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecventa centrala 27.225 MHz si este folosit de catre conducatorii de autovehicule rutiere pentru informatii privind traficul.
Distanta pe care se poate vorbi între echipamentele de emisie - receptie este influentata de formele de relief care se afla între cele doua statii. Deoarece conversatiile în aceasta banda se fac în mod simplex, fiecare participant la conversatie va trebui sa astepte pâna ce interlocutorul sau va încheia transmiterea mesajului propriu pentru a raspunde.
Obligatii ale utilizatorilor care folosesc „banda civica”
Desi banda este exceptata de la licentiere, utilizarea ei se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, disponibile aici.
Cele mai importante reguli care trebuie avute în vedere de cei care folosesc echipamente care functioneaza în banda civica sunt:
- Echipamentele radio trebuie sa respecte prevederile legale privind specificatiile tehnice în vigoare, disponibile aici.
- Puterea de emisie sa fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiata.
- Utilizarea frecventelor din aceasta banda se poate realiza numai în conditii tehnice care sa asigure eliminarea riscului de producere a interferentelor prejudiciabile asupra statiilor de radiocomunicatii care utilizeaza spectrul radio, conform legii.
Respectarea acestor reguli este necesara deoarece folosirea unor echipamente radio cu o putere mai mare decât cea reglementata poate provoca interferențe prejudiciabile pentru alte servicii de radiocomunicatii care emit în benzi adiacente sau poate afecta utilizarea normala a benzii exceptate de la licentiere prin restrângerea posibilitatii de utilizare a benzii de catre alti utilizatori.
Sanctiuni aplicabile
Depasirea valorii stabilita ca limita maxima pentru puterea efectiv radiata atrage sanctiuni din partea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii, conform OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 60.000 lei, iar, în cazul unor încalcari repetate, cu amenda în cuantum de pâna la 100.000 lei.