- Prima Pagina >>
- ANCOM >>
- Relaţii internaţionale >>
- Conferința Plenipotențiarilor UIT din 2022 >> Comunicate de presa
Comunicate de presa PP-22
03 octombrie 2022 - Romania, membra a Consiliului ITU de peste 30 de ani
”România a câÈ™tigat astăzi un nou mandat în Consiliul Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor, în cadrul alegerilor de la BucureÈ™ti, rezultat ce menÈ›ine È›ara noastră la conducerea ITU de peste 30 de ani. Rezultatul votului de azi, în urma căruia am obÈ›inut cel mai mare număr de voturi din Regiunea C, 160 din cele 179 valide, exprimate de statele membre în cadrul ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor, este o nouă dovadă de încredere de care se bucură specialiÈ™tii români, care au un cuvânt important de spus în stabilirea liniilor directoare ale sectorului telecomunicaÈ›iilor la nivel mondial”, a declarat preÈ™edintele ANCOM, Vlad Stoica.
”Doresc să felicit echipa României, pentru lunga perioadă de timp în care a fost în prima linie la conducerea celei mai vechi agenÈ›ii ONU, cea care a realizat cadrul ca omenirea să ajungă de la telegraf la tehnologiile de nouă generaÈ›ie de astăzi. Faptul că azi am primit girul unui număr considerabil de state membre ale ITU pentru un nou mandat în Consiliu este o recunoaÈ™tere a meritelor experÈ›ilor români implicaÈ›i în activitatea ITU, dar È™i ale diplomaÈ›iei române”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării ÅŸi Digitalizării, Sebastian Burduja.
Rezultatul alegerilor pentru Consiliul ITU, Regiunea C
România a participat la alegeri în cadrul Regiunii C (Europa de Est È™i Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri.
Cele 5 state mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani:
- România – 160 de voturi
- Azerbaidjan – 154 de voturi
- Polonia – 138 de voturi
- Bulgaria – 137 de voturi
- Republica Cehă – 134 de voturi
Alte candidaturi:
- FederaÈ›ia Rusă – 73 de voturi
- Belarus – 44 de voturi
​​​​​​​​​​​​​​Rezultatele alegerilor desfășurate în cadrul ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor ITU de la BucureÈ™ti sunt disponibile aici.
Conferința PP 22
ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iară a Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor (ITU) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din BucureÈ™ti. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanÈ›i, inclusiv È™efi de stat È™i demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale ITU.
PP-22 va stabili politicile generale ale ITU, precum È™i planurile strategice È™i financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a ITU, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală È™i reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligenÈ›a artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) È™i reÈ›elele 5G È™i viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi È™i emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc È™i muncesc.
Până în prezent, au avut loc alegerile pentru Secretarul general ITU, Secretarul general adjunct, pentru Directorul Biroului de RadiocomunicaÈ›ii, Directorul Biroului de Standardizare È™i Directorul Biroului de Dezvoltare, dar È™i pentru Consiliul de reglementare radio format din 12 membri È™i locurile statelor membre alocate regional în Consiliul ITU cu 48 de locuri, care guvernează ITU între ConferinÈ›ele plenipotenÈ›iare cuadrienale.
30 septembrie 2022 - Memorandumuri de intelegere semnate la Bucuresti cu ocazia PP-22
“Cu ocazia prezenÈ›ei la BucureÈ™ti a delegaÈ›iilor din 193 de țări la lucrările ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iare a UIT, ANCOM a încheiat memorandumuri de înÈ›elegere cu reprezentanÈ›ii instituÈ›iilor omoloage din cinci țări. Astfel, am formalizat cu partenerii noÈ™tri din Algeria, Bahrain, Egipt, Polonia È™i Statele Unite ale Americii schimbul de informaÈ›ii în domeniul dezvoltării politicilor È™i strategiilor în sectorul comunicaÅ£iilor electronice È™i serviciilor poÅŸtale, dar È™i cadrul pentru susÈ›inerea unor viitoare poziÈ›ii comune în organizaÈ›iile din domeniu”, a declarat Vlad Stoica, preÈ™edintele ANCOM.
Memorandumuri de înÈ›elegere
În data de 26 septembrie 2022, PreÈ™edintele ANCOM a semnat un memorandum de înÈ›elegere cu conducătorii autorităților din Statele Unite ale Americii (FCC) È™i Egipt (NTRA), iar în 27 septembrie au fost încheiate memorandumuri cu reprezentanÈ›ii autorităților din Algeria (ARPCE) È™i Bahrain (TRA). Memorandumul de înÈ›elegere cu UKE, autoritatea din Polonia, a fost semnat de preÈ™edinÈ›ii celor două autorități în data de 28 septembrie 2022. Toate cele cinci instituÈ›ii sunt organisme cu atribuÈ›ii similare ANCOM.
Obiectivul principal al celor cinci memorandumuri constă în stabilirea cadrului necesar schimbului de informaÅ£ii în domeniul dezvoltării politicilor È™i strategiilor în sectorul comunicaÅ£iilor electronice, respectiv al serviciilor poÅŸtale. ReprezentanÈ›ii de nivel înalt ai autorităților semnatare vor analiza modul în care au fost implementate memorandumurile, stabilind totodată prioritățile în ceea ce priveÈ™te cooperarea în perioada următoare. Cadrul astfel stabilit prin intermediul acestor memorandumuri stabileÈ™te È™i posibilitatea susÈ›inerii unor poziÈ›ii comune în cadrul organizaÈ›iilor europene È™i internaÈ›ionale din domeniul comunicaÈ›iilor electronice È™i al serviciilor poÈ™tale.
Totodată, preÈ™edintele ANCOM a avut întâlniri bilaterale cu majoritatea delegaÈ›iilor prezente pentru a stabili sau întări relaÈ›iile de cooperare internaÈ›ională în domeniul reglementării economice È™i tehnice a domeniului comunicaÈ›iilor electronice È™i în cel al administrării spectrului de frecvenÈ›e.
Conferința PP 22
ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iară a Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din BucureÈ™ti. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanÈ›i, inclusiv È™efi de stat È™i demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale UIT.
DelegaÈ›iile includ, de asemenea, reprezentanÈ›i ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituÈ›ii academice È™i organisme naÈ›ionale, regionale È™i internaÈ›ionale implicate în activitățile organizaÈ›iei privind radiocomunicaÈ›iile È™i standardizarea, sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
PP-22 va stabili politicile generale ale UIT, precum È™i planurile strategice È™i financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a UIT, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală È™i reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligenÈ›a artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) È™i reÈ›elele 5G È™i viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi È™i emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc È™i muncesc.
Tot în cadrul acestui amplu eveniment au loc alegeri ale celor cinci înalÈ›i oficiali ai UIT – secretarul general, secretarul general adjunct È™i directorii birourilor de radiocomunicaÈ›ii, standardizare în telecomunicaÈ›ii È™i, respectiv, dezvoltare a telecomunicaÈ›iilor – care vor ghida activitatea organizaÈ›iei în următorii patru ani.
InformaÈ›ii cu privire la alegerea secretarului general al ITU, desfășurată în data de 29 septembrie 2022, sunt disponibile aici.
29 septembrie 2022 - Alegeri istorice la București: Doreen Bogdan-Martin, prima femeie aleasă secretar general al ITU
„Astăzi, 29 septembrie 2022, ITU face istorie la BucureÈ™ti. Este o mare onoare pentru mine să adresez, în numele Europei, călduroase felicitări doamnei secretar general ales. SunteÈ›i un model pentru toate femeile din domeniul IT&C È™i deschideÈ›i calea generaÈ›iilor viitoare de specialiste în acest domeniu, dominat de bărbaÈ›i până în urmă cu puÈ›in timp. În acelaÈ™i timp, mulÈ›umesc domnului Houlin Zhao, secretar general, pentru întreaga carieră dedicată Uniunii ”, a declarat Cristiana Flutur, co-preÈ™edinte CEPT (ConferinÈ›a Europeană a AdministraÈ›iilor PoÈ™tale È™i de TelecomunicaÈ›ii) È™i prima femeie care a prezentat ceremonia de deschidere a unei ConferinÈ›e PlenipotenÈ›iare ITU.
Alegerea secretarului general ITU
În urma alegerilor, Doreen Bogdan-Martin, din Statele Unite ale Americii, a primit majoritatea voturilor statelor membre ITU, devenind astfel prima femeie care va conduce agenÈ›ia specializată în telecomunicaÈ›ii a ONU în istoria ei de 157 de ani. Obiectivul asumat al doamnei Bogdan-Martin pentru mandatul său îl reprezintă creÈ™terea conectivității. Noul secretar general al ITU a ocupat, în ultimii 4 ani, poziÈ›ia de director al Biroului de Dezvoltare din cadrul ITU.
Alegerile au avut loc astăzi în cadrul ConferinÈ›ei plenipotenÈ›iare a ITU (PP-22) de la BucureÈ™ti, România, reprezentanÈ›ii statelor membre votând în sesiunea de dimineață a reuniunii. Bogdan-Martin a câÈ™tigat poziÈ›ia cu 139 de voturi, din 172 de voturi exprimate.
„Fie că este vorba de copiii de astăzi sau de copiii copiilor noÈ™tri, trebuie să le oferim o bază puternică È™i stabilă pentru dezvoltare. Lumea se confruntă cu provocări semnificative – escaladarea conflictelor, o criză climatică, securitatea alimentară, inegalitățile de gen È™i 2,7 miliarde de oameni fără acces la internet. Cred că noi, cei de la ITU împreună cu membrii noÈ™tri, avem ocazia de a fi parte din schimbare. Inovarea continuă poate È™i va fi un factor cheie pentru a facilita rezolvarea multora dintre aceste probleme” a declarat doamna Bogdan-Martin.
Secretarul general ales a promis „ să conducă această instituÈ›ie pe căi inovatoare È™i din ce în ce mai relevante pentru statele membre, spre creÈ™terea conectivității, atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU È™i conectarea celor neconectaÈ›i”.
Bogdan-Martin va fi prima femeie care va conduce ITU, care a fost înfiinÈ›ată în 1865 È™i a devenit agenÈ›ie specializată a NaÈ›iunilor Unite în 1947. Contracandidatul doamnei Bogdan-Martin a fost Rashid Ismailov (FederaÈ›ia Rusă), fost vice-ministru al telecomunicaÈ›iilor, care a primit 25 de voturi.
Conferința PP 22
Votul pentru conducerea ITU va fi urmat de alegeri pentru Secretarul general adjunct, pentru directorul Biroului de RadiocomunicaÈ›ii, directorul Biroului de Standardizare È™i directorul Biroului de Dezvoltare, dar È™i pentru Consiliul de reglementare radio format din 12 membri È™i locurile statelor membre alocate regional în Consiliul ITU cu 48 de locuri, care guvernează ITU între ConferinÈ›ele plenipotenÈ›iare cuadrienale.
ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iară a Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor (ITU) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din BucureÈ™ti. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanÈ›i, inclusiv È™efi de stat È™i demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale ITU.
PP-22 va stabili politicile generale ale ITU, precum È™i planurile strategice È™i financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a ITU, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală È™i reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligenÈ›a artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) È™i reÈ›elele 5G È™i viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi È™i emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc È™i muncesc.
Mai multe informații despre noul secretar general sunt disponibile aici, iar despre alegerile de la București găsiți aici.
26 septembrie 2022 - Factorii de decizie din domeniul tehnologiei se reunesc sa discute despre viitorul digital
ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iarilor UIT din România va alege viitoarea conducere a agenÈ›iei ONU È™i va decide calea de urmat pentru transformarea digitală globală. Cel mai înalt for decizional al Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) a început astăzi, reunind delegaÈ›i din întreaga lume care urmăresc cooperarea È™i transformarea digitală pentru binele tuturor.
La cea de-a 21-a ediÈ›ie a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor, sau “PP-22”, se va alege conducerea organizaÈ›iei – Secretarul-General, Secretarul-General Adjunct, respectiv Directorii Birourilor de RadiocomunicaÈ›ii, Standardizare în telecomunicaÈ›ii È™i Dezvoltare în telecomunicaÈ›ii. De asemenea, vor avea loc alegeri pentru cele 12 locuri în Comitetul pentru Reglementări Radio È™i cele 48 de locuri în Consiliul UIT.
ReÈ›elele È™i tehnologiile digitale au ajutat miliarde de oameni din întreaga lume, facilitând afacerile, educaÈ›ia, serviciile guvernamentale, comerÈ›ul È™i interacÈ›iunile sociale în cele mai dificile etape ale pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, absorbÈ›ia internetului a încetinit în ultimul an, lăsând 2,7 miliarde de oameni – sau o treime din populaÈ›ia lumii – neconectată.
“Suntem în mijlocul unei revoluÈ›ii digitale care facilitează È™i oferă mijloacele pentru dezvoltarea de noi industrii È™i servicii convergente, precum vehiculele inteligente, asistenÈ›a medicală, oraÈ™e È™i case inteligente" a declarat Vice Prim-Ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, în discursul său de deschidere a PP-22.
“În acest moment de cotitură în dezvoltarea tehnologică, nu trebuie să uităm că principala noastră datorie este aceea de a respecta fiinÈ›a umană", a adăugat el, subliniind necesitatea "de a proteja libertatea È™i prosperitatea generaÈ›iilor viitoare, în ale căror vieÈ›i tehnologiile emergente de astăzi vor juca un rol determinant."
UIT este agenÈ›ia specializată a NaÈ›iunilor Unite pentru tehnologiile informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor (TIC). În deschiderea ConferinÈ›ei, luni, Secretarul-General al UIT, domnul Houlin Zhao, a subliniat că trebuie întreprinse eforturi pentru a face tehnologia accesibilă tuturor oamenilor din întreaga lume.
“Accesul echitabil la TIC nu este doar o responsabilitate morală, acesta este esenÈ›ial pentru prosperitatea È™i sustenabilitatea la nivel global," a afirmat domnul Zhao, care a condus organizaÈ›ia în ultimii opt ani. “Deciziile care vor fi luate la BucureÈ™ti vor determina direcÈ›ia È™i prioritățile noastre în concordanță cu nevoile diverse È™i în continuă evoluÈ›ie ale membrilor UIT din întreaga lume, contribuind la conturarea viitorului societății informaÈ›ionale atât în țările dezvoltate, cât È™i în cele în curs de dezvoltare."
Stimularea dezvoltării digitale globale
DelegaÈ›ii la ConferinÈ›a care este organizată odată la patru ani includ miniÈ™tri È™i oficiali guvernamentali, reprezentanÈ›i ai organismelor naÈ›ionale, regionale È™i internaÈ›ionale, ai instituÈ›iilor academice È™i ai sectorului privat – companii din domeniul telecomunicaÈ›iilor È™i al serviciilor de internet – fiind o oglindire a diversității membrilor UIT, unice în sistemul ONU.
Secretarul-General al ONU, António Guterres, a evidenÈ›iat „oportunitatea de a formula poziÈ›ii comune care vor modela transformarea digitală globală în anii următori" È™i a îndemnat delegaÈ›ii să „profite de oportunitățile tehnologiei digitale, protejând în acelaÈ™i timp împotriva riscurilor pe care acestea le ridică".
Într-un mesaj video înregistrat, acesta i-a îndemnat pe reprezentanÈ›ii de nivel înalt ai guvernelor È™i industriei “să pună progresul omenirii în centrul discuÈ›iilor " în următoarele trei săptămâni.
Despre conferință
Conferința Plenipotențiarilor, organizată o dată la patru ani, le permite națiunilor și guvernelor să ia decizii coordonate privind evoluția tehnologiilor esențiale. PP-22 reprezintă un forum cheie pentru guvernele din fiecare regiune a lumii care le permite să se pună de acord asupra unor aspecte precum armonizarea radio și prin satelit, standardizarea telecomunicațiilor și dezvoltarea digitală.
Alegerile pentru funcÈ›ia de viitor secretar-general al UIT sunt programate să înceapă în dimineaÈ›a zilei de joi, 29 septembrie, fiind urmate de alegerile celorlalÈ›i membri ai echipei de conducere a UIT.
După încheierea alegerilor, cei aproximativ 2.500 de delegaÈ›i din cele 193 de State Membre UIT vor decide asupra planurilor strategice È™i financiare ale organizaÈ›iei, precum È™i asupra căii de urmat pentru a conecta lumea în următorii patru ani.
„Într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie, ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iarilor UIT este o oportunitate de a aborda cele mai importante aspecte care vor modela viitorul digital pentru generaÈ›iile viitoare" , a spus domnul Sabin SărmaÈ™, PreÈ™edintele desemnat al PP-22 È™i PreÈ™edintele Comisiei pentru tehnologia informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor. „Obiectivul nostru principal – îmbunătățirea vieÈ›ii oamenilor – poate fi îndeplinit doar prin adoptarea unui plan politic comun care să reflecte priorități precum protecÈ›ia mediului, egalitatea de gen È™i incluziunea tinerilor. Aceasta voi susÈ›ine, alături de Guvernul României, în cadrul PP-22."
PP-22 are loc între 26 septembrie - 14 octombrie la Palatul Parlamentului din BucureÈ™ti.
Mai multe informații:
- Pagina de internet a PP22
- Program
- Procedura de vot
- Candidații
- Revista ITU News​​: Alegerea conducerii UIT ​
- Newsroom – incluzând informaÈ›ii suplimentare, poze, video È™i anunÈ›uri
- Pachetul de comunicare PP-22
- Urmăriți discuțiile pe #Plenipot
​Despre UIT​
Uniunea InternaÈ›ională a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) este agenÈ›ia specializată a OrganizaÈ›iei NaÈ›iunilor Unite pentru tehnologiile informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor (TIC), care promovează inovaÈ›ia în domeniul TIC alături de cele 193 de State Membre È™i membrii care reprezintă peste 900 de companii, universități si organizaÈ›ii internaÈ›ionale È™i regionale. ÎnfiinÈ›ată în urmă cu 150 de ani, UIT este organismul interguvernamental responsabil de coordonarea utilizării partajate a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaÈ›ionale în ceea ce priveÈ™te asignarea orbitelor satelitare, îmbunătățirea infrastructurii de comunicaÈ›ii în regiunile în curs de dezvoltare, respective stabilirea de standarde globale care să asigure interconectarea facilă la o varietate de sisteme de comunicaÈ›ii. De la reÈ›ele în bandă largă la cele mai noi tehnologii wireless, navigaÈ›ia aeronautică È™i maritimă, radioastronomie, monitorizarea oceanografică È™i monitorizarea prin satelit a Pământului, tehnologii convergente de telefonie fix-mobil, internet È™i de radiodifuziune, UIT este hotărâtă să conecteze lumea. Pentru mai multe informaÈ›ii, vizitaÈ›i www.itu.int.
13 septembrie 2022 - Procedura de acreditare a mass-media la Conferința ITU PP-22
În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, lideri din 193 de țări se vor reuni la BucureÈ™ti pentru a stabili direcÈ›ia globală a transformării digitale È™i pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor, agenÈ›ie ONU pentru tehnologia informaÈ›iei È™i comunicaÈ›ii.
Reporterii care se ocupă de domeniile afaceri, finanÈ›e È™i dezvoltare, precum È™i cei interesaÈ›i de tehnologie È™i afaceri externe, vor avea ocazii unice de a realiza È™tiri cu privire la provocările È™i oportunitățile cu care ne vom confrunta cu toÈ›ii în anii următori.
Procesul de acreditare
- Reprezentanții mass-media care intenționează să participe la acest eveniment sunt rugați să se acrediteze, aici.
- Informații suplimentare privind procedura de acreditare la un eveniment UIT este descrisă aici.
- Pentru a respecta protocoalele de securitate ONU, accesul la locul de desfășurare a evenimentului va fi permis doar persoanelor care poartă ecusonul eliberat de organizatorii evenimentului, fără excepții.
- ReprezentanÈ›ii mass-media sunt sfătuiÈ›i să-È™i depună cererile de acreditare È™i înregistrare cât de curând posibil, pentru a acorda suficient timp în vederea verificării acreditărilor mass-media È™i pentru a primi informaÈ›ii utile în perioada premergătoare conferinÈ›ei.
- Materialele de informare, comunicatele de presă, postările video, fotografiile și multe altele sunt disponibile pe pagina PP-22 Online Newsroom.
Când: 26 septembrie – 14 octombrie 2022 (confirmarea sesiunilor care sunt deschise presei, precum È™i orele pentru conferinÈ›ele de presă, vor fi comunicate în apropierea datelor evenimentelor).
Unde: Palatul Parlamentului, BucureÈ™ti, România (nu va exista posibilitatea de a participa la sesiuni în regim virtual, dar va exista posibilitatea de a urmări lucrările tuturor sesiunilor prin webcast).
Către viitorul nostru digital
Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 3.000 de participanÈ›i, inclusiv È™efi de stat È™i demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale UIT.
DelegaÈ›iile vor include, de asemenea, reprezentanÈ›i ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituÈ›ii academice È™i organisme naÈ›ionale, regionale È™i internaÈ›ionale implicate în activitățile organizaÈ›iei privind radiocomunicaÈ›iile È™i standardizarea, sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
PP-22 va stabili politicile generale ale UIT, precum È™i planurile strategice È™i financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a UIT, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală È™i reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligenÈ›a artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) È™i reÈ›elele 5G È™i viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi È™i emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc È™i muncesc.
ConferinÈ›a va alege, de asemenea, cei cinci înalÈ›i oficiali ai UIT – secretarul general, secretarul general adjunct È™i directorii birourilor de radiocomunicaÈ›ii, standardizare în telecomunicaÈ›ii È™i, respectiv, dezvoltare a telecomunicaÈ›iilor – care vor ghida activitatea organizaÈ›iei în următorii patru ani.
22 august 2022 - Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor: Înregistrarea mass-media este acum deschisă
Din 26 septembrie, timp de trei săptămâni, lideri din 193 de țări se vor reuni la BucureÈ™ti pentru a stabili direcÈ›ia globală a transformării digitale È™i pentru a alege viitoarea conducere a agenÈ›iei ONU pentru tehnologiile informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor.
ReprezentanÈ›ii mass-media care intenÈ›ionează să participe la acest eveniment sunt rugaÈ›i să se înregistreze pentru acreditare.
CLICK AICI PENTRU ÎNREGISTRARE
ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iară din 2022 – sau PP-22 – este cel mai înalt organism de elaborare a politicilor al UIT, agenÈ›ia specializată pentru tehnologiile informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor a OrganizaÈ›iei NaÈ›iunilor Unite.
Organizat o dată la patru ani, acesta este evenimentul-cheie în cadrul căruia cele 193 de state membre ale UIT decid cu privire la viitorul rol al organizaÈ›iei.
Către viitorul nostru digital
Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 3.000 de participanÈ›i, inclusiv È™efi de stat È™i demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale UIT.
DelegaÈ›iile vor include, de asemenea, reprezentanÈ›i ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituÈ›ii academice È™i organisme naÈ›ionale, regionale È™i internaÈ›ionale implicate în activitățile organizaÈ›iei privind radiocomunicaÈ›iile È™i standardizarea, sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
PP-22 va stabili politicile generale ale UIT, precum È™i planurile strategice È™i financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a UIT, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală È™i reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligenÈ›a artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) È™i reÈ›elele 5G È™i viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi È™i emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc È™i muncesc.
Alegerea viitoarei conduceri a UIT
UIT joacă un rol esenÈ›ial în facilitarea dezvoltării digitale durabile È™i a adoptării incluzive a noilor servicii È™i tehnologii pentru toÈ›i oamenii de pretutindeni. OrganizaÈ›ia este mandatată de către guvernele din întreaga lume să coordoneze utilizarea în comun a spectrului de frecvenÈ›e radio, să promoveze cooperarea internaÈ›ională în ceea ce priveÈ™te atribuirea orbitelor satelitare, să promoveze o infrastructură digitală È™i de telecomunicaÈ›ii fiabilă È™i accesibilă în țările în curs de dezvoltare È™i să stabilească standarde globale pentru a asigura interconectarea fără bariere într-o gamă largă de sisteme de comunicaÈ›ii.
ConferinÈ›a va alege, de asemenea, cei cinci înalÈ›i oficiali ai UIT – secretarul general, secretarul general adjunct È™i directorii birourilor de radiocomunicaÈ›ii, standardizare în telecomunicaÈ›ii È™i, respectiv, dezvoltare a telecomunicaÈ›iilor – care vor ghida activitatea organizaÈ›iei în următorii patru ani.
Ce: Conferința Plenipotențiară a UIT 2022 (PP-22) stabilește strategia UIT pentru următorii patru ani, bugetul și conducerea organizației.
De ce: Deciziile luate la PP-22 vor avea un impact asupra sectoarelor telecomunicaÈ›iilor È™i tehnologiei atât în țările dezvoltate, cât È™i în cele în curs de dezvoltare. Reporterii care se ocupă de domeniile afaceri, finanÈ›e È™i dezvoltare, precum È™i cei interesaÈ›i de tehnologie È™i afaceri externe, vor avea ocazii unice de a realiza È™tiri cu privire la provocările È™i oportunitățile cu care ne vom confrunta cu toÈ›ii în anii următori.
Când: 26 septembrie – 14 octombrie 2022.
* Confirmarea sesiunilor care sunt deschise presei, precum È™i orele pentru conferinÈ›ele de presă, vor fi comunicate în apropierea datelor evenimentelor.
Unde: Palatul Parlamentului, BucureÈ™ti, România.
*Nu va exista posibilitatea de a participa la sesiuni în regim virtual, dar va exista posibilitatea de a urmări lucrările tuturor sesiunilor prin webcast.
Mai multe informații
- Înregistrarea prealabilă este necesară pentru ca reprezentanÈ›ii mass-media să poată asista È™i participa. Pentru a respecta protocoalele de securitate, accesul la locul de desfășurare a evenimentului va fi permis doar persoanelor care poartă ecusonul evenimentului, fără excepÈ›ii.
- Informații suplimentare pot fi obținute prin intermediul paginii de internet a PP-22.
- Materialele de informare, comunicatele de presă, postările video, fotografiile și multe altele sunt disponibile pe pagina PP-22 Online Newsroom.
- Notă pentru mass-media generală: ReprezentanÈ›ii mass-media sunt sfătuiÈ›i să-È™i depună cererile de acreditare È™i înregistrare în avans, pentru a acorda suficient timp în vederea verificării acreditărilor mass-media È™i pentru a primi informaÈ›ii utile în perioada premergătoare conferinÈ›ei.
- Notă pentru presa internaÈ›ională: persoanele care necesită o viză de intrare în România vor gestiona personal obÈ›inerea acesteia.
- Procesul de acreditare este gestionat de UIT. Pentru informații suplimentare, datele de contact sunt disponibile aici.
Despre UIT
Uniunea InternaÈ›ională a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) este organizaÈ›ia internaÈ›ională din sistemul NaÈ›iunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor (TIC), care promovează inovaÈ›ia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre È™i cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităților È™i al organizaÈ›iilor internaÈ›ionale È™i regionale. ÎnfiinÈ›ată în urmă cu mai mult de 150 de ani, UIT este o organizaÈ›ie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiÈ›ii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaÈ›ionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătățirea infrastructurii de comunicaÈ›ii în țările în curs de dezvoltare È™i stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaÈ›ii. UIT se pune în slujba conectării întregii lumi, indiferent de mijloacele prin care se realizează aceasta: reÈ›ele de banda largă, cele mai recente tehnologii pe suport radio, navigaÈ›ie aeronautică È™i maritimă, radioastronomie, oceanografie È™i monitorizarea Pământului cu ajutorul sateliÈ›ilor, convergenÈ›a comunicaÈ›iilor fixe È™i mobile, sau a tehnologiilor din domeniul internetului È™i al radiodifuziunii. Pentru mai multe detalii despre activitatea UIT, vizitaÈ›i www.itu.int.
21 aprilie 2022 - Organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, în linie dreapta
Pregatirile pentru organizarea celei de-a 21-a ediÈ›ii a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor (PP-22) a Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor (UIT), ce se va desfaÈ™ura la BucureÈ™ti în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, au intrat în linie dreapta. De asemenea, România È™i-a depus candidatura pentru cel de-al 8-lea mandat consecutiv în cadrul Consiliului Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor, alegerile urmând a avea loc în prima parte a conferinÈ›ei.
A 21-a ediÈ›ie a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor, în România
Cea de-a 21-a ediÈ›ie a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului - BucureÈ™ti. Peste 2.000 de delegaÈ›i din cele 193 de state membre, incluzând miniÈ™tri de resort, preÈ™edinÈ›i de autoritaÈ›i de reglementare, reprezentanÈ›i la nivel înalt ai companiilor de profil, ai organizaÈ›iilor internaÈ›ionale relevante È™i ai mediului academic sunt aÈ™teptaÈ›i sa participe la conferinÈ›a. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numarului de participanÈ›i È™i al duratei, organizata în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, în 1955.
Potrivit ConstituÈ›iei UIT, ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iarilor este organismul suprem al Uniunii È™i are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice È™i financiare ale organizaÈ›iei È™i de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de RadiocomunicaÈ›ii, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare È™i membrii Consiliului pentru Reglementari Radio). În cadrul conferinÈ›ei se decide viitorul organizaÈ›iei în ansamblul sau, capacitatea de a influenÈ›a direcÈ›ii specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergenÈ›a tehnologiilor, dezvoltarea Internetului È™i serviciul universal, fiind convocata o data la patru ani.
Prin organizarea ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor UIT la BucureÈ™ti, România beneficiaza de o oportunitate deosebita pentru promovarea expertizei naÈ›ionale, având È™ansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.
În calitate de È›ara gazda, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrarile ConferinÈ›ei, facilitând negocierile între cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanÈ›a internetului, rolul telecomunicaÈ›iilor în combaterea efectelor pandemiei sau evoluÈ›ia tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului României, în iunie 2021, Ioan-Sabin SarmaÈ™, PreÈ™edintele Comisiei pentru Tehnologia InformaÈ›iei È™i ComunicaÈ›iilor din Camera DeputaÈ›ilor a fost desemnat PreÈ™edinte al ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor UIT 2022 È™i a început procesul de pregatire în colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Pastrând caracterul neutru È™i imparÈ›ial specific unei astfel de funcÈ›ii, prioritatea PreÈ™edintelui PP-22 este de a se asigura ca deciziile adoptate pe parcursul conferinÈ›ei sunt în interesul Uniunii, al statelor membre È™i al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.
Consiliul UIT
Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activitaÈ›ilor curente ale UIT în perioada dintre Conferinte, întocmirea de rapoarte privind planificarea strategica È™i politica a UIT, coordonarea programelor de lucru si aprobarea bugetului È™i a finanÈ›elor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.
În prezent, România deÈ›ine al È™aptelea mandat consecutiv în cadrul Consiliului, depunând candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc în timpul ConferinÈ›ei de la BucureÈ™ti.
Cadrul legal
În urma aprobarii, în cadrul È™edinÈ›ei de Guvern din data de 3 aprilie 2019, a Memorandumului cu tema: „Aprobarea prezentarii candidaturii României pentru organizarea PP-22”, România È™i-a prezentat oficial candidatura în cadrul lucrarilor Consiliului UIT de la Geneva, din perioada 10 – 20 iunie 2019, fiind obÈ›inut acordul unanim al celor 48 de state membre, reprezentante în Consiliu.
La 9 iunie 2021, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema: „Aprobarea pentru negocierea È™i semnarea Acordului de Èšara Gazda (Host Country Agreement) între Guvernul României È™i Uniunea InternaÈ›ionala a TelecomunicaÈ›iilor, privind organizarea celei de-a 21-a ediÈ›ii a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor Uniunii InternaÈ›ionale a TelecomunicaÈ›iilor la BucureÈ™ti, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, respectiv aprobarea unor aspecte organizatorice, ce revin parÈ›ii române”. Drept urmare, Acordul de Gazduire a fost semnat, la data de 30 iunie, la Geneva, iar ANCOM a fost desemnata instituÈ›ia cu rol de coordonator al procesului de organizare a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor UIT.
De asemenea, Guvernul a adoptat astazi un act normativ, respectiv OrdonanÈ›a de urgenÈ›a privind unele masuri bugetare destinate organizarii si desfaÈ™urarii celei de-a 21-a ediÈ›ii a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iarilor UIT, care stabileÈ™te mecanismul pentru finanÈ›area cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la BucureÈ™ti, astfel încât fiecare entitate implicata sa îÈ™i poata îndeplini atribuÈ›iile proprii conform competenÈ›elor ce îi revin.
În organizarea È™i desfaÈ™urarea acestui eveniment sunt implicate instituÈ›ii precum: Ministerul Antreprenoriatului È™i Turismului, Ministerul SanataÈ›ii, Ministerul Culturii, Societatea Româna de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de TelecomunicaÈ›ii Speciale È™i Serviciul de ProtecÈ›ie È™i Paza.
Informații suplimentare
Uniunea InternaÈ›ionala a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) este agenÈ›ia specializata a OrganizaÈ›iei NaÈ›iunilor Unite (ONU) pentru comunicaÈ›ii È™i tehnologia informaÈ›iei, înfiinÈ›ata în anul 1865, fiind astfel È™i cea mai veche dintre agenÈ›iile specializate ONU. În prezent, UIT numara 193 de state membre È™i peste 700 de reprezentanÈ›i ai sectorului privat È™i ai mediului academic, România fiind membru al acestei organizaÈ›ii înca din anul 1866.
1 iulie 2021 - Organizația specializata pentru tehnologia comunicațiilor din sistemul Națiunilor Unite și România au semnat Acordul de Gazduire a PP-22 la București
Uniunea InternaÈ›ionala a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) a semnat un acord cu Guvernul României pentru gazduirea ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iare a UIT din 2022 (PP-22) la BucureÈ™ti. Aceasta conferinÈ›a, cel mai înalt for decizional al UIT, va avea loc în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului, în capitala României.
„ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iara a UIT din 2022 va avea loc în România, fapt care ma bucura foarte mult”, a declarat Secretarul General al UIT, Houlin Zhao. „În timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cât de importante sunt tehnologiile È™i serviciile digitale, mai mult ca niciodata. TotuÈ™i, ramân provocari ce trebuie depaÈ™ite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitala se accelereaza în întreaga lume”.
Vlad Ștefan Stoica, preÈ™edintele AutoritaÈ›ii NaÈ›ionale pentru Administrare È™i Reglementare în ComunicaÈ›ii (ANCOM), la semnarea acordului de gazduire în numele Guvernului României, a adaugat: „Prin organizarea ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iare, ne luam angajamentul de a aduce împreuna toate È›arile, pentru a conlucra îndeaproape la dezvoltarea comunicaÈ›iilor globale È™i la consolidarea sectorului telecomunicaÈ›iilor. Va asigur ca depunem toate eforturile pentru a organiza cu succes acest eveniment de referinÈ›a, la cele mai înalte standarde din punct de vedere al resurselor alocate, locului de desfaÈ™urare È™i siguranÈ›ei tuturor participanÈ›ilor, având permanent în vedere desfaÈ™urarea evenimentului într-un mod responsabil atât din perspectiva protejarii mediului È™i dezvoltarii durabile, cât È™i a incluziunii sociale È™i egalitaÈ›ii de gen”.
ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iara a UIT se desfaÈ™oara la fiecare patru ani, reunind reprezentanÈ›ii celor 193 de state membre ale organizaÈ›iei pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru reÈ›elele È™i serviciile din domeniul tehnologiei informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor (TIC) din întreaga lume È™i eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunitaÈ›i slab deservite. Cu ocazia PP-22 se vor stabili, de asemenea, politicile generale ale UIT, se va adopta planul strategic È™i financiar pe patru ani È™i se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC.
Nu în ultimul rând, conferinÈ›a va alege urmatorul Secretar General al UIT, Secretarul General Adjunct È™i Directorii Birourilor de Sector pentru RadiocomunicaÈ›ii, Standardizare a telecomunicaÈ›iilor È™i Dezvoltarea telecomunicaÈ›iilor, împreuna cu membrii Comitetului pentru Reglementari Radio. ConferinÈ›a PlenipotenÈ›iara alege, de asemenea, statele membre din componenÈ›a urmatorului Consiliu al UIT, care acÈ›ioneaza ca organ de conducere al organizaÈ›iei în perioada dintre doua conferinÈ›e plenipotenÈ›iare. Statele membre ale UIT vor fi invitate sa depuna oficial candidaturi cu aproximativ un an înainte de conferinÈ›a. Candidaturile se transmit catre Secretarul General al UIT pâna cel târziu la ora 23:59 (ora Genevei) în a douazeci È™i opta zi anterioara PP-22, adica luni, 29 august 2022.
În cadrul sesiunii din 2019 a Consiliului UIT, Consilierii au fost de acord cu propunerea de desfaÈ™urare a PP-22 la BucureÈ™ti, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022 (Decizia 127 a Consiliului UIT din 2019). EdiÈ›ia anterioara a ConferinÈ›ei PlenipotenÈ›iare a UIT a fost gazduita la Dubai, în 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Despre UIT
Uniunea InternaÈ›ionala a TelecomunicaÈ›iilor (UIT) este organizaÈ›ia internaÈ›ionala din sistemul NaÈ›iunilor Unite specializata pentru tehnologiile informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor (TIC), care promoveaza inovaÈ›ia în acest domeniu, împreuna cu cele 193 de state membre È™i cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universitaÈ›ilor È™i al organizaÈ›iilor internaÈ›ionale È™i regionale. ÎnfiinÈ›ata în urma cu mai mult de 150 de ani, UIT este o organizaÈ›ie interguvernamentala al carei obiectiv principal este coordonarea utilizarii în bune condiÈ›ii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperarii internaÈ›ionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunataÈ›irea infrastructurii de comunicaÈ›ii în È›arile în curs de dezvoltare È™i stabilirea de standarde la nivel mondial care sa încurajeze interconectarea fara întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaÈ›ii. UIT se pune în slujba conectarii întregii lumi, indiferent de mijloacele prin care se realizeaza aceasta: reÈ›ele de banda larga, cele mai recente tehnologii pe suport radio, navigaÈ›ie aeronautica È™i maritima, radioastronomie, oceanografie È™i monitorizarea Pamântului cu ajutorul sateliÈ›ilor, convergenÈ›a comunicaÈ›iilor fixe È™i mobile, sau a tehnologiilor din domeniul internetului È™i al radiodifuziunii. Pentru mai multe detalii despre activitatea UIT, vizitaÈ›i www.itu.int.