ANCOM îți pune la dispoziție o hartăÂ
cu furnizorii de telefonie fixă, internet fix și televiziune care oferă servicii într-o anumită localitate. Harta esterealizată în scop informativ, pe baza datelor raportate semestrial de furnizori.
Â
Poți găsi oferta cea mai potrivită nevoilor tale de comunicare, accesând www.veritel.ro. Veritel.ro este o aplicaţie interactivă care realizează analize comparative ale planurilor tarifare existente pe piaţă, oferind un clasament al celor mai avantajoase oferte din punct de vedere al preţului.
Â
Pentru a verifica disponibilitatea la zi a serviciilor într-o anumită localitate și la o anumită adresă, adresează-te direct furnizorilor.Â
Portabilitatea numerelor reprezintă posibilitatea de a-ți păstra numărul de telefon, la cerere, atunci când schimbi furnizorul şi, implicit, reţeaua de servicii de telefonie. Pentru detalii accesează www.portabilitate.ro.
Da, atunci când îți portezi numărul având un abonament poți alege fie o ofertă pe bază de abonament, fie una pe bază de cartelă preplătită.
Nu, cererea de portare reprezintă în sine o solicitare de încetare a furnizării serviciilor de telefonie de către furnizorul de la care pleci. Dacă faci o cerere de reziliere înainte de a solicita portarea, este posibil ca la data la care ar trebui să se realizeze procesul de portare, numărul să fie deja dezactivat și astfel să nu mai fie posibilă portarea. Pentru detalii, accesează www.portabilitate.ro.
Transferul la un alt furnizor nu te scuteşte de obligaţiile contractuale pe care le ai faţă de furnizorul de la care ai plecat. Verifică dacă a expirat perioada minima contractuală înainte de a face o cerere de portare. Dacă nu ai făcut acest lucru și nu mai dorești să portezi numărul pentru a nu plăti penalitățile prevăzute în contractual anterior, poți să anulezi procesul de portare printr-o cerere scrisă, cel mai târziu cu 24 de ore înainte de intervalul orar convenit împreună cu operatorul pentru realizarea portării. Detalii aici.
Pentru ca abonaţii unei reţele de telefonie să poată apela abonaţi din alte reţele este necesar ca între operatorii acestor reţele să existe acorduri de interconectare. Prin urmare, dacă nu poți apela un abonat din altă reţea este foarte posibil ca între cei doi operatori (al tău și al persoanei pe care vrei să o apelezi) să nu existe un acord de interconectare. Detalii aici.
Termenul de răspuns la reclamații, precum și despăgubirile la care ai dreptul dacă furnizorul depășește acest termen sunt prevăzute în contractul pe care l-ai încheiat. Totuși, nu există vreo prevedere legală care să stabilească un termen maxim de răspuns, sau modalitatea prin care să fie comunicat răspunsul (in scris, pe hârtie, e-mail sau telefonic). Detalii aici.
Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice autorizati beneficiaza de dreptul de a efectua lucrari de instalare, întretinere, înlocuire sau de mutare a elementelor retelelor de comunicatii electronice pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate privata sau publica în condițiile Legea nr.159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum și pentru stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii rețelelor de comunicații electronice.
Instalarea antenei se poate realiza doar cu acordul asociației de proprietari (al locatarilor), exprimat prin încheierea unui contract. Detalii aici.Â
Â
Valorile maxime admise pentru emisiile de radiaţii neionizante sunt reglementate prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr.1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz (înlocuieşte Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr.1007/2002). Pentru mai multe informaţii, te poți adresa Ministerului Sănătății.
Â
ANCOM nu realizează, potrivit legii, controale şi măsurători la cererea terţilor. Totuși, ANCOM realizează o serie de măsurători în anumite locuri publice, conform planului anual de măsurare a câmpurilor electromagnetice.Detalii aici.
Â
Pe piață există societăți comerciale care prestează servicii de măsurare a nivelului emisiilor de radiații ionizante, la cerere. Â
Comercializarea şi utilizarea unor echipamente create în scopul de a împiedica funcţionarea normală a comunicaţiilor electronice (jamming), în special a comunicaţiilor GSM, sunt ilegale în Comunitatea Europeană, deci și în România. În cazul depistării unor astfel de dispozitive, ANCOM este obligată să le retragă de pe piaţă. Detalii aici.
Deşi uneori sunt prezentate ca venind de la furnizorul tău de servicii de telefonie mobilă sau din partea unor companii cunoscute, aceste comunicări sunt de fapt tentative de fraudă, în scopul obţinerii unor câştiguri nejustificate şi sunt iniţiate de persoane rău intenţionate. Detalii aici.
ÃŽn general, un mesaj scris transmis de pe telefonul mobil poate conţine maximum 160 caractere (litere, spaţii şi semne de punctuaţie). ÃŽn mod normal, în momentul redactării sau transmiterii mesajului, pe ecranul telefonului apare o informare despre numărul de mesaje în care este fracţionat un text mai lung.
Trecerea de la abonament la cartelă preplătită, la acelaşi furnizor de telefonie, reprezintă un caz particular de încetare a contractului de abonament, care ţine de politica comercială a fiecărui furnizor. Prin urmare, este la latitudinea acestuia dacă şi în ce condiţii acceptă o astfel de solicitare din partea ta. Detalii aici.
Numerele naționale scurte interne (de exemplu, 1234 sau 1607) sunt folosite adesea pentru furnizarea unor servicii cu valoare adăugată, cum ar fi suport tehnic, imagini şi sunete speciale pentru telefonul mobil (ringtones), horoscop, concursuri şi jocuri sau anumite aplicaţii ce pot fi descărcate pe telefonul mobil.
Dacă ai apelat, ai trimis un SMS sau ai răspuns la un SMS primit de la un astfel de număr poți fi taxat suplimentar.
Deși aceste servicii nu sunt întotdeauna furnizate de operatorul tău de telefonie, acesta îți poate oferi informații suplimentare despre utilizarea numerelor scurte interne. De aceea, înainte de a te abona sau de a solicita astfel de servicii, accesează website-ul operatorului tău de telefonie pentru a te informa atât cu privire la tarifele percepute, cât şi cu privire la modalitatea prin care poți afla mai multe detalii despre aceste servicii. Detalii aici sau aici.
Numerele pentru servicii de informaţii privind abonaţii au forma 118xyz. Tarifele pot fi mai mari decât tariful pentru un apel local și, de regulă, nu se scad din minutele naționale incluse în abonament. De asemenea, se poate percepe un tarif inițial de acces la serviciu și apoi, în funcție de durata convorbirii, un tarif pe minut.
În plus, dacă se oferă un serviciu suplimentar, prin care ți se face transferul către numărul despre care ai solicitat informații, pentru durata convorbirii tale cu cel apelat se va percepe tariful de apelare a serviciului de informații privind abonații.
Înainte de a suna la un astfel de număr, citeşte cu atenţie instrucţiunile sau contactează furnizorul pentru a afla tariful exact.
Când suni la un serviciu de relaţii cu clienţii şi linia este ocupată, poţi să aştepţi până se eliberează un operator sau poţi opta pentru alte căi de contact puse la dispoziţie de furnizor (apel la un număr taxabil, e-mail, fax, formular online, puncte de lucru, poştă). Verifică în contractul tău care sunt modalităţile prin care poţi contacta serviciul de relaţii cu clienţii.
ANCOM nu poate interveni dacă eşti nemulţumit de calitatea serviciului de relaţii cu clienţii (timp de aşteptare, atitudinea operatorilor etc.), dar te sfătuim să transmiţi impresiile şi sugestiile tale direct furnizorului pentru a-l determina să ia măsuri pentru îmbunătăţirea serviciului. Detalii aici.
De regulă, furnizorul îţi emite o factură nedetaliată pentru serviciul oferit. În cazul serviciilor de telefonie și internet ai dreptul să-i ceri acestuia şi factura detaliată, fie că ai un abonament sau foloseşti o cartelă preplatită, pentru a vedea modul în care ţi-au fost tarifate serviciile utilizate.
Facturarea incorectă poate avea mai multe cauze. Nerespectarea de către furnizor a ofertei de care beneficiezi, datorată unor erori umane, poate fi una dintre ele.
În general, centralele operatorilor sunt sisteme digitale, securizate, ai căror parametri sunt verificaţi permanent, ceea ce reduce semnificativ posibilitatea apariţiei unor erori de taxare a traficului de date cauzată de centrala operatorilor. Pe de altă parte, prevederile legale în vigoare nu abilitează ANCOM să efectueze verificări cu privire la corectitudinea înregistrării traficului de centrala operatorului şi nici să solicite acestuia să îi pună la dispoziţie conţinutul comunicărilor efectuate de clienţi pentru verificarea corectitudinii facturării serviciilor. Detalii aici.
Furnizorul are obligaţia de a emite gratuit abonaţilor săi facturi nedetaliate, fără însă a avea vreo obligaţie cu privire la formatul în care sunt emise acestea (format electronic sau tipărit). De altfel, în cazul în care ai acces la internet și poți opta pentru una dintre modalitățile de transmitere a facturii puse la dispoziție de furnizor, considerăm că este mai eficient să primești factura în format electronic și, eventual, să o plătești online.
Furnizorii stabilesc o perioadă minimă contractuală pentru a-și asigura recuperarea cheltuielilor în cazul ofertelor comerciale care cuprind anumite beneficii suplimentare pentru utilizatori. Aceste beneficii nu se referă doar la telefoane gratuite sau la pret redus, ci și la planuri tarifare promoționale, instalarea gratuită a serviciilor etc. Totuși, aceste penalități trebuie să fie proporționale cu valoarea beneficiilor acordate. Dacă taxele solicitate pentru încetarea contractului înainte de termen constau într-o sumă fixă, cu o valoare pe care o consideri prea mare faţă de posibilele pierderi pe care le-ar avea furnizorul, poţi sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
În contractul încheiat cu furnizorul sunt prevăzute modalităţile în care poţi depune o cerere de încetare a contractului. Deși unii furnizori îţi dau posibilitatea să le comunici solicitarea ta de reziliere şi telefonic, este preferabil să faci o cerere în scris, transmisă prin poştă, cu confirmare de primire, sau să o depui la un punct de lucru/magazin al furnizorului şi să primeşti un număr de înregistrare. Detalii aici.
Furnizorii de televiziune nu au obligaţia de a include lista programelor retransmise în contractele încheiate cu utilizatorii.De regulă, utilizatorii beneficiază, în funcţie de pachetul ales, de un număr minim de programe, iar furnizorii îşi rezervă dreptul de a modifica în mod unilateral structura grilei de programe (adică posturile TV furnizate efectiv) pe parcursul derulării contractului (în funcţie de negocierile cu radiodifuzorii, anumite modificări legislative, audienţă etc.). Această modificare nu poate fi un temei pentru denunțarea contractului fără plata penalităților de încetare anticipată (dacă sunt prevăzute). Detalii aici.
Tariful de interconectare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului unei reţele pentru transportul şi terminarea apelurilor propriilor utilizatori către reţeaua acestuia din urmă. Deşi valoarea tarifelor de interconectare se regăseşte în valoarea tarifelor percepute de furnizori utilizatorilor finali şi, implicit, scăderea primelor va conduce, în timp, la reducerea celor din urmă, furnizorii nu obligația de a reduce tarifele cu amănuntul în mod automat la fiecare reducere a tarifelor de interconectare. Detalii aici.
Dacă ai acceptat o ofertă printr-un mijloc de comunicație la distanță (telefon, e-mail, aplicație online etc.) și ai confirmat furnizorului în scris că ești de acord cu ea, ai încheiat un contract la distanță. Acesta are aceeași valoare juridică ca un contract pe care l-ai încheiat în scris, la sediul furnizorului. Totuși, dacă te răzgandești, ai dreptul de a te retrage din contract în termen de 14 zile calendaristice de la data încheierii acestuia. Detalii aici.
Dacă ai acceptat o ofertă prezentată la domiciliul tău, furnizorul ți-a transmis în scris toate informațiile despre ofertă și ți-a confirmat încheierea contractului, serviciile îți vor fi furnizate conform unui contract în afara spațiilor comerciale. Dacă te răzgandești, ai dreptul de a te retrage din contract în termen de 14 zile calendaristice de la data încheierii acestuia. Detalii aici.
ÃŽn cazul în care contractul nu a fost încheiat printr-un mijloc de comunicație la distanță (telefon, e-mail, aplicație online etc.) sau în afara spațiilor comerciale ale furnizorului, nu există nicio prevedere legală care să îți permită să te retragi din contractul semnat, chiar și într-un termen scurt de la încheierea acestuia.
Sunt cazuri în care serviciul de telefonie mobilă nu poate substitui complet serviciul de telefonie fixă, în sensul disponibilității serviciului la o anumită adresă. Calitatea semnalului GSM poate depinde de multipli factori externi, precum condiţiile meteorologice sau de relief, structurile construcţiilor, congestia reţelelor etc.
De aceea, înainte de încheierea unui contract de abonament este indicat să verifici hărţile de acoperire de pe site-urile furnizorilor, dar totodată să iei în calcul că acestea reflectă acoperirea din exteriorul clădirilor şi valorile sunt orientative, nefiind garantate. Unii furnizori oferă posibilitatea testării serviciului pentru o perioadă de probă. Profită de această facilitate pentru a verifica acoperirea şi calitatea serviciului. Dacă furnizorul nu oferă acest serviciu, poţi opta la început pentru o cartelă preplătită.
Expeditorul are dreptul la o despăgubire corespunzătoare pentru prejudiciul cauzat prin pierderea, furtul, distrugerea totală sau parțială ori prin deteriorarea trimiterii poştale, dacă aceste împrejurări au survenit în timpul procesului de expediere. Expeditorul poate renunța la dreptul său de despăgubire în favoarea destinatarului. În cazul în care este imposibilă obţinerea despăgubirilor respective pe cale amiabilă, persoana prejudiciată se poate adresa instanţei de judecată competente. Detalii aici.
În prezent serviciul de roaming în UE/SEE este tarifat ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile.
Cu toate acestea, operatorii nu sunt obligați să ofere serviciul de roaming pentru toate planurile tarifare incluse în oferta lor. Astfel, aceștia pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming, destinate celor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie sau date mobile și atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de mai multe resurse naționale la prețuri avantajoase. Prin urmare, pentru a utiliza serviciile și în afara țării, înainte de a alege o ofertă, fie că este vorba de o opțiune sau de un nou abonament, trebuie să verifici dacă aceasta include serviciul de roaming.
Apelurile și SMS-urile internaționale sunt diferite de cele realizate în roaming. În primul caz, utilizatorul efectueaza apeluri sau transmite SMS-uri, atunci când se afla în statul de unde a achiziționat abonamentul/cartela preplatita, catre destinații (numere) din alt stat. În cazul serviciului de roaming utilizatorul beneficiaza de servicii de comunicații electronice (telefonie, SMS, internet) atunci când calatorește în alt stat decât cel din care a achiziționat abonamentul/cartela preplatita.
Exemplu: Daca ați contractat servicii de telefonie în România și sunați din România un prieten din Franța atunci realizați un apel international. Daca însa sunteți în vacanța în Franța și va sunați prietenul din aceasta țara sau va sunați familia în România (utilizând abonamentul contractat în România) atunci realizați un apel în roaming.