GSR-18, prezidat de Sorin Grindeanu, adopta Recomandarile privind bunele practici referitoare la noile frontiere în reglementare
16.07.2018
Â
Mai mult de 600 de participanți din peste 120 de țari, inclusiv miniștri, reprezentanți ai autoritaților de reglementare, ai sectorului privat și instituții academice s-au întâlnit la Geneva, în perioada 9 - 12 iulie, pentru a participa la Simpozionul Global al Reglementatorilor din cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor – UIT (GSR-18).
Â
GSR, cel mai mare eveniment din domeniu care aduna laolalta reprezentanți ai autoritaților de reglementare și specialiști din sectorul public și privat, a fost prezidat în acest an de Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
Â
"Modul în care ne raportam la transformarea digitala globala va fi o provocare definitorie a secolului XXI", a declarat Houlin Zhao, Secretarul General al UIT. "Simpozionul Global al Reglementatorilor contribuie la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la necesitatea unor politici eficiente și susținute care sa creeze un mediu favorabil pentru a promova rolul crucial al TIC în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila".
Â
Un rezultat esențial al GSR din fiecare sunt Recomandarile cu privire la noile frontiere în reglementare, adoptate de autoritațile de reglementare participante, care ajuta la:
- Stimularea potențialului tehnologiilor emergente pentru transformarea digitala;
- Modele de afaceri și de investiții pentru a sprijini transformarea digitala;
- Abordari politice și de reglementare pentru inovarea continua și progres.
 „Recomandarile cu privire la noile frontiere în reglementare adoptate în cadrul GSR-18 sunt repere importante pe care reglementatorii din toate regiunile le contureaza împreuna în fiecare an și se raporteaza la ele ca modele la nivel internațional", a spus Sorin Grindeanu în închiderea evenimentului. "Noile recomandari ne vor permite sa reacționam la schimbarile din domeniu și sa raspundem nevoii continue de a asigura o infrastructura de comunicații sigura și fiabila, precum și sa protejam consumatorii și sa menținem încrederea în serviciile de comunicații".
Â
Simpozionul trateaza o gama variata de subiecte, inclusiv tehnologiile emergente pentru transformarea digitala, inteligența artificiala, noi frontiere în reglementari, identitatea digitala pe diferite platforme, protecția datelor personale într-o economie bazata pe informații inteligente și pe noi modele de investiții sustenabile.
Â
"Traim într-o epoca de transformare digitala care schimba fundamental economia și societatea și îmbunatațește furnizarea de servicii în multe sectoare", a declarat Brahima Sanou, Directorul Biroului de Dezvoltare din cadrul UIT. "Mesajul întâlnirii este ca sunt necesare politici inovatoare și masuri de reglementare pentru a raspunde schimbarilor din sectorul telecomunicațiilor, pentru a asigura accesul nemijlocit și sigur și pentru a încuraja utilizarea serviciilor digitale. Trebuie sa ținem pasul cu evoluțiile tehnologice și sa abordam noi reglementari. "
Â
Ediția din anul 2019 a Simpozionului Global al Reglementatorilor va avea loc în Vanuatu.