Programul PHARE RO 2005/017-553.05.01
Nota de informare privind programul PHARE RO 2005/017-553.05.01
În data de 31 mai 2008 s-a încheiat implementarea proiectului PHARE RO 2005/017-553.05.01 “Asistenta pentru ANRC în vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”. Proiectul de achizitii a facut parte din anvelopa PHARE 2005 – „Facilitati pentru actiuni speciale” si a fost atribuit prin licitatie internationala companiei UTI Systems S.A., care a colaborat pentru realizarea acestui proiect cu companiile Porthus BV Belgium si Microsoft Romania, în calitate de subcontractanti. Valoarea totala a proiectului a fost de 582.432,98 Euro, fara TVA.
Obiectivul general al acestui proiect a fost de a realiza, instala, testa si de a da în folosinta un sistem constând într-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii, care va sustine implementarea portabilitatii numerelor de telefon fixe si mobile în România. De asemenea, proiectul a asigurat un program de pregatire tehnica a personalului ANCOM în vederea dezvoltarii si implementarii cu succes a procedurilor aferente functionarii acestui sistem. Sistemul este centralizat si contine o baza de date unica, care pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila, oferind multiple mecanisme de interfatare pentru acestia. În acelasi timp, sistemul cuprinde si o pagina web care ofera publicului informatii referitoare la numerele portate.
Principalele rezultate ale proiectului sunt urmatoarele:
Rezultat 1 - Baza de date Centralizata pentru Portabilitatea Numerelor, inclusiv setul de functii
si solutii de comunicatii (hardware, software and networking) livrate
Rezultat 2 - Baza de date Centralizata instalata
Rezultat 3 - Baza de date Centralizata testata
Rezultat 4 - Baza de date Centralizata pusa în functiune
Rezultat 5 - Mentenanta Bazei de date Centralizata, programul de pregatire tehnica a
personalului ANCOM asigurate
Serviciul de portabilitate a început sa fie oferit publicului de catre toti furnizorii de telefonie fixa si mobila din România, începând cu luna octombrie 2008.
Initial, perioada de implementare a proiectului a fost de 6 luni dar, datorita prelungirii etapei de analiza, precum si complexitatii procesului de testare a sistemului cu operatorii, necesitatii crearii de catre operatori a sistemelor de interfatare automata, proiectul a fost prelungit cu 3 luni, pâna la 31 mai 2008.
Asa cum este mentionat în Specificatiile Tehnice ale proiectului, în fiecare luna, pe o perioada de un an de zile de la încheierea proiectului (pâna la 31 mai 2009), Contractorul a asigurat mentenanta si suportul tehnic, inclusiv posibilitatea dezvoltarii ulterioare a software-ului utilizat, în functie de modificarile asupra procedurilor de portabilitate decise în cadrul grupului de lucru stabilit prin Decizia ANRC privind portabilitatea numerelor.
Departamentul beneficiar al proiectului din cadrul ANCOM: Departamentul Autorizari si Numerotatie din cadrul Directiei Executive Administrare Spectru Radio si Numerotatie, precum si Serviciul Suport si Dezvoltare Aplicatii din cadrul Departamentului IT.