Precizări privind plângerile primite de ANCOM în context electoral
23.04.2025
Regulamentul privind serviciile digitale are ca principal obiectiv prevenirea activităților ilegale și dăunătoare din mediul online, urmărind siguranța utilizatorilor, protejarea drepturilor fundamentale ale acestora și crearea unui mediu echitabil și deschis pentru furnizorii de servicii intermediare. Regulamentul instituie, printre altele, condițiile în care furnizorii de servicii intermediare din Uniunea Europeană pot primi sesizări privind existența în mediul online a unor conținuturi, bunuri sau servicii ilegale.
ANCOM reamintește că, în perioada campaniei electorale, conform legislației în vigoare în domeniul electoral, persoanele care identifică materiale publicitare politice online neconforme pe platformele online foarte mari pot transmite plângerile către Biroul Electoral Central (BEC).
ANCOM precizează de asemenea că, în baza atribuțiilor sale legale conferite de Regulamentul privind serviciile digitale, tratează toate sesizările primite cu obiectivitate, în mod echilibrat și cu celeritate. În ceea ce privește sesizările primite de ANCOM de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală, precizăm că acestea semnalează aspecte diferite pe fond: conținut potențial ilegal în cazul uneia dintre plângeri și alterarea vizibilității pe marile platforme în cazul celeilalte.
Pentru analiza acestora, ANCOM a solicitat clarificări cu privire la măsurile luate de către petenÈ›i din care să reiasă conduita platformelor online foarte mari È™i respectarea de către acestea a obligaÈ›iilor ce le revin în baza legislaÈ›iei serviciilor digitale, luând totodată toate măsurile legale conform competenÈ›elor proprii. ANCOM a tratat cu aceeaÈ™i rapiditate cele două sesizări, diferind însă timpul de răspuns al actorilor politici (24, respectiv 74 de ore) la solicitarea Autorității de clarificări.Â
ANCOM informează, de asemenea, că a transmis răspunsul său la cele două sesizări primite. Totodată, ANCOM precizează că a sesizat marile platforme È™i Comisia Europeană în ceea ce priveÈ™te plângerea având pe fond alterarea vizibilității pe marile platforme, urmând ca în cazul celeilalte plângeri ANCOM să întreprindă măsurile necesare pentru sesizarea marilor platforme online relevante în funcÈ›ie de eventualele informaÈ›ii pe care le va primi din partea BEC, în calitatea sa de autoritate relevantă conform OUG nr.1/2025.Â
