Printeaza Pagina
Caravana ANRC – prima oprire la Cluj
15.04.2005
Vineri, 15 aprilie 2005, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii, Dan Cristian Georgescu, si vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hîrtan, au participat la Cluj la o întâlnire cu industria de comunicatii din zona de NV a tarii, ca parte a „Caravanei ANRC” – proiect destinat informarii de catre Autoritate a industriei de profil.
La prima reuniune din cadrul „Caravanei ANRC” au participat aproximativ 100 de furnizori din judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj si Timis care au prezentat, în cadrul unei discutii cu delegatia ANRC, problemele cu care se confrunta pe plan local. Discutiile dintre industrie si reprezentantii ANRC s-au concentrat pe clarificarea unor aspecte privind rolul Autoritatii în solutionarea diferendelor între operatori, existenta unor reglementari care sa asigure accesul furnizorilor de retele de comunicatii electronice la infrastructura si pe proprietati, posibilitatea de interventie a ANRC în vederea sistarii unor practici anticoncurentiale existente pe piata.
„Tratam cu aceeasi responsabilitate nevoia de informare a industriei la nivel local, pentru ca furnizorii din întreaga tara sa dispuna de sanse egale în dezvoltarea afacerii. Am urmarit ca prin aceasta serie de întâlniri sa le oferim o imagine corecta asupra oportunitatilor existente, precum si asupra politicilor de reglementare adoptate de Autoritate” a afirmat presedintele ANRC în cadrul întâlnirii.
„Scopul ANRC si al furnizorilor de pe piata este acelasi: dezvoltarea unor afaceri profitabile, care sa raspunda asteptarilor clientilor. Daca piata se dezvolta în beneficiul utilizatorilor încât ei sa aiba acces la servicii diversificate, de calitate si la preturi accesibile, operatorii vor avea numai de câstigat” a declarat, la rândul sau, vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hîrtan.
Cu aceasta ocazie ANRC a anuntat ca a initiat, împreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, un proiect de lege care va modifica prevederile legale cu privire la calculul tarifului de monitorizare datorat de furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii postale. Astfel, odata cu intrarea în vigoare a noilor reglementari, furnizorii vor avea doua optiuni: a) calcularea tarifului de monitorizare ca procent din întreaga cifra de afaceri (ca si în prezent) sau b) tariful de monitorizare va fi perceput ca procent din cifra de afaceri provenita din furnizarea de comunicatii electronice, în conditiile în care furnizorul tine evidente contabile separate pentru activitatea de comunicatii electronice, auditate în conditiile stabilite de ANRC. Aceste prevederi se vor aplica în mod uniform atât furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, cât si furnizorilor de servicii postale.
Furnizorii din regiune si-au exprimat interesul pentru participarea la mecanismele de implementare a serviciului universal gestionate de ANRC, în special în ceea ce priveste instalarea de telecentre în zonele netelefonizate.
Clujul este judetul din regiunea NV în care îsi au sediul social cei mai multi furnizori autorizati – 127 de comunicatii electronice si 2 de servicii postale. În ceea ce priveste rata de penetrare a telefoniei fixe, 23,45% din populatia judetului Cluj beneficiaza de servicii de telefonie fixa prin reteaua operatorului national, la nivelul municipiului Cluj Napoca existând la aceasta data si 4 operatori alternativi care furnizeaza efectiv astfel de servicii. Rata de penetrare din Cluj plaseaza judetul pe locul al doilea în cadrul regiunii de NV a tarii, dupa judetul Timis (24,21%).
Populatia din judetul Cluj poate utiliza serviciile postale a 49 de furnizori activi în aria acestui judet, dintre cei 140 de furnizori autorizati la nivel national.
Caravana ANRC, organizata cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul Phare, face parte dintr-un proiect mai larg destinat dialogului între ANRC si industria de comunicatii electronice si servicii postale, si se va concretiza, anul acesta, în 4 întâlniri cu companiile din tara, în cadrul carora reprezentantii industriei vor putea comunica direct conducerii ANRC care sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta si vor face observatii pe marginea deciziilor autoritatii de reglementare.
De la Cluj presedintele ANRC Dan Cristian Georgescu a luat parte, prin telefonia mobila de generatia a treia, la lansarea primului serviciu 3G din România.
Prezentarile sustinute atât de presedinte cât si de vicepresedintele ANRC pot fi consultate aici.