Printeaza Pagina

Exigenta consumatorilor de comunicatii din România este în crestere, industria se adapteaza provocarilor mediului competitional

06.04.2005

 

Astazi, 6 aprilie 2005, a avut loc conferinta internationala “Comunicatiile românesti – înainte si dupa 2007”, organizata de Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii.

 

Evenimentul a avut ca obiectiv consolidarea dialogului dintre industrie si ANRC în vederea stabilirii si atingerii unui set de obiective strategice comune în perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Prezentarile si dezbaterile s-au concentrat asupra tendintelor de dezvoltare de pe piata româneasca, asupra provocarilor si oportunitatilor pe care le ofera apropiata integrare în Uniunea Europeana pentru companiile care opereaza pe aceasta piata.

 

„Pentru ca momentul integrarii sa ne gaseasca pregatiti, trebuie sa depunem un efort comun, atât  noi – autoritatea de reglementare -  cât si industria de comunicatii electronice. De aceea urmarim ca tranzitia catre un sector al comunicatiilor electronice complet liberalizat si competitiv sa se faca printr-un dialog deschis între cele doua parti,” a afirmat presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu.

 

În deschiderea conferintei, Dan Georgescu a trecut în revista principalii indicatori ai pietei comunicatiilor electronice la sfârsitul anului 2004. Pe piata serviciilor de telefonie fixa, el a remarcat cresteri ale indicatorilor de trafic raportati de furnizorii alternativi, în special pe segmentul convorbirilor internationale, unde alternativii detineau la sfârsitul anului 2004, 38,7% din volumul total al traficului de voce pe acest segment.

 

Dan Georgescu a subliniat faptul ca cei 515 furnizori de servicii de acces la Internet activi la sfârsitul anului trecut au raportat un numar de aproape 1 milion de conexiuni (980.364), la care se adauga 786.841 de conexiuni prin WAP. Presedintele ANRC a apreciat ca accesul la Internet este punctul slab al României si ca în acest sector este nevoie de mai multe eforturi. Desi la sfârsitul anului 2004 numarul conexiunilor în banda îngusta era mai mare decât cel al conexiunilor în banda larga, ridicându-se la 597.581, în ultimele 6 luni ale anului trecut numarul conexiunilor în banda larga a crescut cu 54,85%, în timp ce conexiunile în banda îngusta au crescut cu numai 48,29%. Dan Georgescu a aratat ca aceste rate de crestere indica o exigenta mai mare a consumatorilor români de servicii de Internet.

 

Richard Harris, consultant independent, responsabil pentru România si Bulgaria în cadrul Comisiei Europene pe probleme de telecomunicatii pâna în martie 2005, a aratat ca România, desi a demarat mai târziu decât tarile vecine, a avut cea mai spectaculoasa evolutie în ceea ce priveste alinierea la normele europene în domeniul comunicatiilor electronice, si ca este acum un exemplu pentru alte tari. El a mai apreciat ca regulile aplicate acum în România o integreaza într-un grup de peste 50 de tari – spatiul de reglementare european – care s-au aliniat sau urmeaza sa se alinieze la acelasi model de reglementare.

 

Hugh Collins, consultant al ANRC si director de reglementare economica al unei importante companii de consultanta în comunicatii din Marea Britanie, a aratat ca în România exista un mediu competitiv, fapt dovedit de numarul mare de companii autorizate, dezvoltarea continua a acestora fiind garantata de orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare. Acesta a mai precizat ca directiile de dezvoltare a sectorului comunicatiilor electronice din România se bazeaza pe cresterea numarului de utilizatori, scaderea tarifelor pentru apeluri atât în cazul telefoniei fixe, cât si a celei mobile, dar si pe dezvoltarea accesului în banda larga, a pachetelor de servicii si a serviciului universal. El a estimat ca piata de telecomunicatii din România se va dubla în perioada 2005-2012.     

    

În cadrul evenimentului, organizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul Phare, companiile românesti din domeniul comunicatiilor au beneficiat de expertiza unor consultanti internationali de renume, precum si de prezentari ale reprezentantilor unor autoritati de reglementare si companii din state care au trecut prin experienta integrarii europene.

 

În cadrul conferintei “Comunicatiile românesti – înainte si dupa 2007” au luat cuvântul Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor, reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, ai autoritatilor de reglementare în comunicatii si ai jucatorilor de pe piata din Cehia, Marea Britanie, Germania, România si Ungaria.