Interconectarea reprezintă legătura fizică și logică prin care se asigură accesul unui operator la rețeaua de comunicații electronice a altui operator, materializându-se la nivelul utilizatorilor finali în posibilitatea de a vorbi cu utilizatorii altor reţele.
În scopul promovării concurentei, asigurării interoperabilităţii serviciilor de comunicaţii electronice şi protejării drepturilor şi intereselor consumatorilor, ANCOM a luat o serie de măsuri pentru a preveni comportamentul abuziv al operatorilor cu putere semnificativă pe piaţă.
ANCOM a desemnat furnizorii cu putere semnificativă pe piaţă, impunându-le o serie de obligaţii:
- obligația de a permite accesul și utilizarea unor elemente specifice ale rețelei și a infrastructurii asociate
- obligaţia de transparență
- obligația de nediscriminare
- obligația de control al tarifelor și de fundamentare a tarifelor în funcție de costuri
Începând cu data de 1 mai 2019, furnizorii cu putere semnificativă pe piaţă au obligaţia să ofere serviciul de interconectare, inclusiv pe baza tehnologiei IP, în vederea terminării apelurilor.
Obligațiile de mai sus sunt în vigoare până la data de 18 martie 2025. După această dată, furnizorii vor avea în continuare obligația de a practica, în relația cu alți furnizori, tarife de terminare a apelurilor reglementate la nivel european, prin intermediul Regulamentului Delegat.