Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Evenimente

VARUJAN PAMBUCCIAN

Presedinte

Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor

 

Varujan Pambuccian este matematician, Doctor în matematica al Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti, unde este si cadru universitar, deputat si Presedinte al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor, calitate în care a initiat numeroase proiecte legislative cu impact pe piata echipamentelor si a serviciilor de comunicatii electronice.

 

Absolvent al Facultatii de Matematica, de unde a obtinut si titlul de Doctor în anul 2000, Varujan Pambuccian a lucrat ca specialist în programare la Institutul pentru Tehnica de Calcul din Bucuresti, a dezvoltat soft pentru mai multe sisteme de operare (CP/M, RSX-11, UNIX, VMS, MSDOS, Windows, PalmOS si Symbian) si pe mai multe platforme software (.Net, BREW). A condus o serie de proiecte complexe în domeniul graficii digitale, a calculului simbolic si a soft-ului pentru CAD.

Din anul 1996 reprezinta minoritatea armeana (Uniunea Armenilor din România) si comunitatea IT&C din România în Parlament. În aceasta perioada a initiat 30 de proiecte de lege si este autorul a peste 600 de amendamente (multe schimbând complet sensul si continutul unor legi), precum: Legea semnaturii electronice, Legea comertului electronic, Legea notarului electronic, Legea administratiei publice electronice, Pachetul legislativ pentru e-finance si e-banking, Preschimbarea documentelor de identitate în smart card-uri, Legislatie împotriva criminalitatii electronice, Cresterea cifrei de scolarizare în domeniu si numeroase alte proiecte legislative cu impact economic si tehnologic în domeniul IT&C.

 

În anul 2000 a înfiintat Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor. Este presedintele acestei comisii de 5 ani.

 

În legislatura 2000-2004 a avut un rol cheie în adoptarea legislatiei privind serviciul universal si înfiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii, având ca principale scopuri demonopolizarea comunicatiilor si implementarea serviciului universal. A introdus în Constitutia României sintagma „cercetare tehnologica”, iar în actualul mandat îsi propune sa introduca în Parlament noi proiecte privind alfabetizarea digitala, democratizarea accesului la tehnologie, diviziunea digitala, dematerializarea documentelor administratiei publice, retelele de bloc, comunicatiile de banda larga.

În ultimii ani a obtinut premii de excelenta din partea unor prestigioase publicatii în domeniul comunicatiilor si al tehnologiei informatiei, în semn de recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea domeniului IT&C în România.