Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

Www.aisemnal.ro, instrumentul de referinta pentru acoperirea cu semnal mobil in Romania

22.10.2019

ANCOM a lansat astăzi, în cadrul unei noi ediții a conferinței sale internaționale anuale, www.aisemnal.ro, o platformă informatică care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate în cadrul unei campanii de monitorizare. Aplicația permite utilizatorilor să afle gradul de acoperire cu semnal 2G, 3G sau 4G pentru toți operatorii mobili activi pe piaţa din România. ”Harta ANCOM este o premieră la nivel mondial fiind realizată exclusiv pe baza măsurătorilor din teren și nu o hartă simulată. Ea reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile pe piața din România la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toţi operatorii mobili activi. Ne dorim ca acest instrument să devină unul de referință pentru utilizatori, ghidându-i pe aceștia în alegerea celei mai potrivite oferte de telefonie și internet, luând în calcul și acoperirea cu servicii de voce și date de care vor beneficia în urma încheierii unui contract”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, în deschiderea ediției din acest an a conferinței internaționale a ANCOM cu titlul “Harta utilizatorului conectat”.

Harta www.aisemnal.ro

Harta națională de acoperire cu semnal mobil – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.

Utilizarea hărții este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul. Prin intermediul hărții www.aisemnal.ro, toți cei interesați pot afla care sunt localitățile cu cel mai bun semnal mobil, dar și cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior și exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal. Astfel, utilizatorii au o imagine completă și corectă asupra serviciilor de acoperire cu semnal mobil.

Campania de monitorizare

“Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligațiile de acoperire cu servicii de voce asumate prin licențe. Timp de aproape 5 luni am făcut măsurători pe întreg teritoriul României, în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori, parcurgând peste 240.000 de km. A fost un efort imens, de echipă, fiind implicați peste 250 de specialiști, și ne bucurăm că avem un rezultat concret care va reflecta acoperirea reală cu semnal de voce în întreaga țară“, a declarat Cristin POPA, director executiv ANCOM, în cea de-a doua sesiune a conferinței.  

Măsurătorile efectuate de specialiștii ANCOM au fost realizate în perioada mai – septembrie 2019, în 13.400 localități din România cu mai mult de 10 locuitori, conform celui mai recent recensământ al populației şi al locuințelor (Institutul Național de Statistică 2011) și pe lungimea a peste 246.000 km. Acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată.

Conferinţa internaţională

Conferința cu titlul “Harta utilizatorului conectat”, organizată în parteneriat cu Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaţilor şi cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, a reunit, pe parcursul a două sesiuni de dezbateri, factori de decizie la nivel guvernamental și parlamentar, reprezentanți ai autorităților de reglementare din mai multe state ale lumii, operatori și alți actori de pe piață. În cadrul evenimentului dedicat hărților de acoperire cu servicii de comunicații electronice, ANCOM împreună cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi au organizat și o expoziție în care au fost prezentate hărţi vechi digitalizate, însoţite de informaţii privind aspectele politice, economice, geografice şi de comunicaţii din diverse perioade.