Printeaza Pagina

ANCOM lanseaza un muzeu virtual al echipamentelor de telecomunicatii

17.05.2013

 

Astăzi, 17 mai 2013, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a deschis, pe pagina sa de internet www.ancom.org.ro, un muzeu virtual al echipamentelor de comunicaţii electronice.
Muzeul, care conţine imagini ale unor echipamente de comunicaţii scoase din uz puse la dispoziţie de către angajaţii Autorităţii, prezintă publicului o ilustrare a modului în care au evoluat comunicaţiile de-a lungul vremii. Printre exponate se numără modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonită produse în ţara noastră, aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă în al Doilea Război Mondial, primele aparate de măsurare a frecvenţelor folosite de experţii Autorităţii, precum şi o mini colecţie de radiouri şi telefoane fixe de pe vremea bunicilor.
„Pentru că expoziţia de echipamente de comunicaţii lansată în anul 2011 de către Autoritate a fost un succes, am vrut ca exponatele să poată fi accesibile în continuare celor pasionaţi de acest domeniu şi am creat astfel un muzeu virtual pentru toţi cei care doresc să descopere sau, de ce nu, să redescopere echipamente care au marcat evoluţia telecomunicaţiilor. Marcăm în felul acesta şi Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor pe care o celebrăm în fiecare an în data de 17 mai şi aducem un fragment de trecut în prezent, chiar dacă numai la modul virtual. E important să ştim întotdeauna de unde am plecat şi să fim conştienţi de cât am crescut pentru a putea să ne stabilim corect obiectivele pentru viitor”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Muzeul virtual lansat astăzi este soluţia identificată de Autoritate pentru a permanentiza expoziţia de echipamente de comunicaţii pe care ANCOM a lansat-o în anul 2011, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de când în România au apărut primele instituţii care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. Expoziţia a putut fi vizitată în mai multe oraşe din ţară şi s-a bucurat de interes şi apreciere. Muzeul virtual, realizat de specialiştii IT ai Autorităţii, este disponibil pe pagina de internet www.ancom.org.ro şi poate fi accesat aici.
Tot cu ocazia Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ANCOM a organizat la sediul din Bucureşti un seminar despre istoria comunicaţiilor, dedicat copiilor de la Centrul pentru Studii Complexe (CSC), organizaţie nonprofit ce promovează abordarea academică şi pragmatică în scopul de a valorifica economic noile teorii, modele, concepte şi noţiuni furnizate de studiile şi cercetările efectuate în domeniul fenomenelor neliniare (sisteme dinamice, sinergetică, auto-organizare, teoria haosului determinist, geometrie fractală). În cadrul seminarului, copiii au vizitat muzeul de echipamente disponibil la sediul ANCOM, au aflat ce este spectrul electromagnetic şi care este importanţa acestuia în istoria comunicaţiilor, au văzut cum se realizează monitorizarea acestuia de către Autoritate şi au aflat cum pot deveni radioamatori, un prim pas pentru o carieră în comunicaţii.
Ziua de 17 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în urmă cu 148 de ani odată cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Convenţii Internaţionale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creată Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT).